V Madridu začalo setkání mladých katolíků

Madrid - Mší na rozlehlém náměstí Cibeles dnes v Madridu začaly církevní Světové dny mládeže, na nichž se čeká až milion mladých katolíků z celého světa. Od čtvrtka do neděle, kdy končí, se jich zúčastní i papež Benedikt XVI. Zahajovací mši sloužil madridský arcibiskup kardinál Antonio María Rouco Varela a spolu s ním 800 církevních hodnostářů a 8000 kněží. Podle organizátorů bylo přítomno půl milionu lidí.

Mše byla věnována Janu Pavlu II., který v roce 1985 tradici Světových dnů mládeže založil. Na počest tohoto papeže, který zemřel v roce2005 auž letos byl prohlášen za blahoslaveného, byl na pultíku s evangeliem umístěn relikviář s kapkou jeho krve.

Mladí poutníci zaplavili Madrid už během víkendu a změnili ho v mnohojazyčnou a mnohobarevnou babylonskou věž. Oficiálně je jich na světové setkání zapsáno 450 000 ze 193 zemí. Přijet mají také asi tři tisícovky Čechů. Setkání se pořádá už po šestadvacáté. Vyvrcholí v neděli mší, kterou bude na základně Cuatro Vientos sloužit papež.

Do Madridu se sjeli mladí katolíci
Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti

Mnozí účastníci věnovali dnešek prohlídce španělské metropole, ale mnoho jich také využilo příležitosti se vyzpovídat v některé ze 200 improvizovaných zpovědnic postavených v parku Retiro.

Madrid účastníky přivítal ve velkém, ale ozvalo se také množství kritik údajné nákladnosti celé akce, pořádané navíc v době, kdy Španělsko prožívá hlubokou hospodářskou krizi. Pořadatelé ale tvrdí, že akce se bohatě zaplatí sama.