S Dmitrijem a Vladimirem na rybách

Moskva - Prezident Dmitrij Medvěděv a premiér Vladimir Putin, dvě nejmocnější osobnosti ruské politické scény, se v úterý nečekaně sešly k neformálním konzultacím u Astrachaně. Oba politici pořídili několik podvodních snímků, nachytali pár ryb (včetně kapitální štiky) a ještě se stihli projet motorovým člunem. Kreml ve snaze předejít jízlivým komentářům informoval, že oba politici mají k řízení člunu potřebná oprávnění.

Na ryby chtěli zajet už dlouho

O společném rybaření se Medvěděv s Putinem dohadují už od loňského léta, kdy jim plány překazily mohutné lesní požáry. Tentokrát se podle kremelských zdrojů setkání vydařilo, jak to potvrzují snímky umístěné na prezidentském webu.

Milovník vody a dobrodruh ve všech směrech Putin nedávno zaujal svou archeologickou výpravou. Z moře vytáhl jako „zázrakem“ dvě naprosto zachovalé amfory, které ani po několika stoletích nestihly zarůst řasami. Putin za svůj archeologický počin sklidil pouze posměch.

Medveděv ukazuje kapitální štiku, Putin se musí snažit dál
Zdroj: Mikhail Klimentyev/AP Photo/RIA Novosti

Ani společné rybaření se ovšem nevyhnulo jízlivým komentářům. „Zůstává tajemstvím, zda premiér překonal svůj rekord v potápění,“ napsal server Utro.ru v narážce na Putinův archeologický nález, který učinil v hloubce dvou metrů. „Všechny podmínky k tomu byly: střední hloubka dosahuje na dolním toku Volhy osm až jedenáct metrů.“

Putinův úlovek byl nepoměrně menší
Zdroj: ČT24/news.kremlin.ru

Rusko netrpělivě čeká, kdo bude kandidovat

Předem neohlášené celodenní setkání Putina s Medvěděvem oživilo spekulace o blížícím se oznámení kandidatury pro příští prezidentské volby, které se v Rusku uskuteční příští rok na jaře. Oba politici opakovaně tvrdí, že kandidovat na nejvyšší post bude jen jeden z nich - který to bude, mají oznámit na podzim.

„Vládnoucí tandem se v poslední době snaží ukázat, že drží pohromadě a že kandidovat na prezidenta může kterýkoli z nich. I když do sjezdu vládní strany Jednotného Ruska, kde bude možná kandidatura oznámena, už zbývá jen necelý měsíc, věčné čekání už lidi omrzelo,“ napsal dnes v komentáři zpravodajský server Utro.ru.

Fotografování v potápěčském Medveděva vysloveně bavilo
Zdroj: Mikhail Klimentyev/AP Photo/RIA Novosti