Tabákové firmy se brání mrtvolám na cigaretách

New York - Pět tabákových firem žaluje americkou lékařskou agenturu FDA kvůli chystanému zákonu, který má upravit grafická varování před kouřením na krabičkách cigaret. Agentura prosazuje, aby kuřácké firmy měly povinnost umístit na obaly například obrázky mrtvých těl nebo nemocí zasažených plic. Nový zákon by měl platit od září příštího roku. S obdobnou žalobou přišli výrobci tabákových výrobků už před rokem a u soudu neuspěli.

Tabákové firmy se domnívají, že vláda zákonem porušuje první dodatek ústavy, který zajišťuje svobodu slova. Podle nového zákona by museli výrobci cigaret umisťovat na vlastním majetku – tedy cigaretových krabičkách – propagační materiál. Na cigaretách by se měly také objevovat fotografie mrtvých lidí, plic zničených kouřením a hnijících zubů.

Žalobu podaly firmy RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group a Santa Fe Natural Tobacco. Chtějí aspoň oddálit termín, kdy má zákon vejít v platnost. Zástupci lékařské agentury FDA se zatím nechtějí k 41stránkové žalobě vyjádřit.

Návrh zákona předložila americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová. „Každý člověk, který vezme do ruky krabičku s cigaretami, bude přesně vědět, co riskuje,“ uvedla. Podle ministryně mají krabičky s odpuzujícími obrázky odradit od kouření hlavně děti a kuřákům dát nový popud, aby se svým zlozvykem skoncovali.

Očekává se, že letos bude rakovina plic diagnostikována více než 220 000 Američanům. Na následky užívání tabáku zemře ročně na celém světě šest milionů lidí, včetně 600 000 nekuřáků.

V mnoha evropských státech jsou už přitom odstrašující obrázky samozřejmostí. Jako první začala kuřáky odrazovat Belgie v roce 2006 a postupně se přidalo dalších sedm států. V Bruselu se nyní debatuje o plošném zavedení takzvaných no name generických balení cigaret, o nových varovných větách a právě také o zdravotnických obrázcích.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)