Haradinaj obviněn z vraždění a mučení

Haag – Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj byl dnes v obnoveném procesu u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu obviněn z účasti na vraždění a mučení osob. Těchto činů se podle obžaloby dopustil jako jeden z velitelů povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) v roce 1998 v Kosovu. Jde o nový proces; v dubnu 2008 ho haagský tribunál zprostil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti pro nedostatek důkazů.

„Oběti byly vražděny a mučeny bez ohledu na jejich etnický původ,“ prohlásil při prezentaci hlavních bodů obžaloby prokurátor Paul Rogers.

Spolu se 43letým Haradinajem jsou souzeni dva jeho blízcí spolupracovníci, 39letý Idriz Balaj a 41letý Lahi Brahimaj. Zatímco velitel obávaných speciálních jednotek UÇK Černých orlů Balaj byl původně rovněž zbaven všech obvinění, Haradinajův zástupce v UÇK Brahimaj byl shledán vinným ve dvou případech mučení a krutého zacházení se zajatci a odsouzen k šesti letům vězení. „Zatímco kolem probíhala regulérní válka, obžalovaní využívali nezákonných prostředků, aby dosáhli svých cílů,“ zdůraznil Rogers.

Původní osvobozující verdikt ICTY vedl k velkému rozhořčení Srbů. Odvolací soud následně prohlásil, že proces s Haradinajem a dvěma bývalými veliteli UÇK byl zmařen zastrašováním svědků a že tribunál pochybil tím, že správně nevyhodnotil vážnost vyhrožování. Odvolací soud 21. července 2010 rozhodl, aby prvních šest bodů obžaloby bylo znovu souzeno v první instanci.

Ramush Haradinaj
Zdroj: ČT24

Některé tváře balkánských konfliktů se před mezinárodním soudem schovávaly roky, Haradinaj v podstatě vůbec. Někdejší vůdce rebelů se po přelomu tisíciletí probojoval až do čela Kosova – často za pomoci nevybíravých praktik, které někdejšímu členovi balkánské mafie nebyly cizí ani předtím. V roce 2005 ale rezignoval na premiérský post a dobrovolně se přihlásil v Haagu. V současnosti je s oběma někdejšími spolupracovníky ve vazbě v Haagu, odkud řídí opoziční parlamentní stranu Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK).

Ramush Haradinaj znovu před soudem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod