Nejméně osm mrtvých při koordinovaných útocích na Izrael

Jeruzalém – Osm mrtvých Izraelců a 26 zraněných si dnes vyžádaly tři koordinované teroristické útoky na jihu Izraele. Mrtvých je také sedm atentátníků. Ministr obrany Ehud Barak akci připsal palestinské radikální organizaci Hamas, ta ale podíl na atentátech popřela. Podle Baraka byli útočníci z pásma Gazy.

Terčem tří krátce po sobě následujících útoků se staly autobus, osobní auto a skupina vojáků. Útočníci použili těžké zbraně, minometné granáty, protitankové střely a výbušná zařízení. Dějištěm atentátů byl jih Izraele vzdálený zhruba 20 kilometrů od letoviska Ejlat, které je nedaleko hranice s Egyptem.

Ministr obrany Ehud Barak:
„Jde o závažný a koordinovaný teroristický útok, který umožnila oslabená kontrola Egypta nad územím Sinajského poloostrova. Izrael zareaguje rozhodně a zásadně.“

Při prvním útoku hodinu před polednem našeho času stříleli pachatelé z jedoucího automobilu na autobus, který jel z Beerševy do Ejlatu a mezi jehož pasažéry bylo i několik vojáků. Krátce nato na místo dorazila vojenská jednotka, ale těsně u jejího automobilu explodovalo několik výbušnin. Asi půl hodiny po prvním z útoků byl z egyptského území vystřelen minometný granát. O další půlhodinu později zasáhla protitanková střela soukromý osobní automobil a zranila sedm lidí, vzápětí jiná skupina vypálila na jiné auto další protitankovou raketu a zabila jeho pasažéry.

Armáda na místo povolala dva vrtulníky, které evakuovaly raněné do nemocnic v Ejlatu a v Beerševě. Na místě jsou nyní speciální izraelské jednotky a silnice kolem Ejlatu jsou uzavřeny.

Vydáno pod