Nejrychlejší solární auto bude závodit v Austrálii

Delft - Další svébytnou skupinou elektromobilů jsou auta na solární pohon. Své síly změří v říjnu na světovém šampionátu v Austrálii. Připravují se na něj i nizozemští studenti. Několik úspěchů už mají za sebou a doufají, že jejich závodnice bude i tentokrát nejrychlejší.

Elektromobil váží jen 145 kilo. Plášť i všechny prvky karoserie slouží k tomu, aby zvítězil v australské poušti. Alespoň v to doufá tým studentů z nizozemského Delftu. Nuna 6 své schopnosti prokáže od 16. října na světovém šampionátu. Zdolat bude muset 3 tisíce kilometrů přes celou Austrálii. „V Austrálii jsme už s předchozími modely účastnili pětkrát a čtyřikrát jsme vyhráli, takže si věříme,“ podotkl Pier van Zonneveld, vedoucí The Nuon Solar Team SY1.

Řidič byl vybírán pečlivě a nešlo jen o umění na silnici, důležitá byla třeba šíře jeho boků. Při ladění detailů, které dají autu vysokou rychlost, mu totiž karoserii přizpůsobují v podstatě na míru. Testy v aerodynamickém tunelu Nizozemské národní letecké laboratoře dopadly dobře k radosti sponzora, firmy DSM. „Díky unikátní pryskyřici, kterou jsme vyvinuli, a karbonovým vláknům jsme dokázali zvednout tuhost karoserie oproti předchozím modelům o 25 procent. Méně vibrací během jízdy znamená větší rychlost,“ uvedl ředitel pro inovace Rob van Leen.

Nějaké nevýhody ale přetrvávají. Auto si neumí vyrobit dostatek elektřiny, aby ujelo delší vzdálenost, když na solární panely nesvítí přímé slunce. To by ale v Austrálii neměl být problém a podle pravidel auta mohou jet od osmi ráno do pěti odpoledne a musejí dodržovat dopravní předpisy. Loni byla nejvyšší dosažená průměrná rychlost 100 kilometrů v hodině. Letos se přihlásilo 40 týmů z 22 zemí a Nuna 6 se s nimi bude muset poprat o své místo na výsluní.

Nejrychlejší solární auto (zdroj: ČT24)