Silné zemětřesení v Japonsku. Tentokrát beze škod

Tokio - Zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály dnes postihlo severovýchodní Japonsko u prefektury Fukušima. Japonský meteorologický úřad vydal varování před vlnou tsunami, které bylo zhruba po půl hodině odvoláno. Oběti ani škody nebyly zatím hlášeny.

Televize NHK uvedla, že kvůli otřesům, jejichž ohnisko leželo 20 kilometrů pod zemským povrchem, byly preventivně uzavřeny některé dálnice a byl přerušen provoz vysokorychlostních vlaků. Občané v rizikových oblastech byli vyzváni, aby se drželi dál od pobřeží a evakuovali se do výše položených míst.

Obyvatelé japonské metropole Tokia, nacházející se asi 250 kilometrů jižně od epicentra zemětřesení, hlásili, že se jim v bytech třásl nábytek. V přímořském městě Išinomaki, kde v březnu zahynulo při zemětřesení více než 4000 lidí, vyvolaly otřesy paniku a lidé se údajně v kancelářích vrhali pod stoly.

Varování před půlmetrovými vlnami platilo pro pobřežní oblasti prefektur Fukušima a Mijagi, které utrpěly 11. března rozsáhlé škody během devítistupňového zemětřesení následovaného ničivou vlnou tsunami.

Voda v březnu značně poškodila atomovou elektrárnu ve Fukušimě a způsobila nejhorší jadernou krizi za 25 let. Podle provozovatelů elektrárny ale po dnešních otřesech nebyly zjištěny žádné abnormality při monitorování radiace a nadále pokračují ochlazovací operace na poškozených reaktorech.

Vydáno pod