„Novodobý Gándhí“ zahájí protikorupční hladovku

Dillí - Indický bojovník proti korupci Anna Hazare přistoupil na nabídku policie, že bude smět držet hladovku 15 dní. Hazare byl kvůli svému protestu zatčen, a i když vláda nařídila jeho propuštění, odmítal z věznice odejít, pokud nedostane svolení v hladovce pokračovat. Hazare dnes z věznice odešel a pozdravil se s davem svých příznivců. Hazare hodlá zahájit svou „protikorupční“ hladovku ještě dnes odpoledne. Chce dosáhnout změny připravovaného protikorupčního zákona. Před svým zatčením sliboval, že bude hladovět, dokud nezemře nebo dokud vláda zákon nestáhne.

Po zatčení čtyřiasedmdesátiletého aktivisty se v Dillí zvedla vlna protestů. Jeho stoupenci se hlasitě domáhali jeho propuštění a policie dokonce na 1200 z nich krátce zadržela.

Hazareho odchod z věznice vysílala indická televize živě. Před branami věznice na něj čekal dav fanoušků. Někteří před věznicí dokonce tábořili přes noc, modlili se k hinduistickým božstvům anebo si krátili čas skandováním „celá země je Anna“.

Hazare žije odkazem Gándhího

Hned za vězeňskou branou se Hazare, který chodí oblečený v tradiční bílé košili, bílé čapce a brýlích ve stylu vůdce boje za indickou nezávislost Mahátmy Gándhího, obrátil k davu, zvedl ruku nad hlavu a zakřičel: „Vítězství matce Indii!“, než pomalu odjel ve voze vyzdobeném vlajkami. Namířeno měl nejprve ke Gándhího památníku a pak na otevřené prostranství v centrální části hlavního města, kde už jeho příznivci všechno připravili pro jeho hladovku.

Hazare za minulých dvacet let protestoval hladovkami v nejrůznějších kauzách více než 100 dní. Podařilo se mu přinutit k odstoupení několik ministrů. Naposledy pětidenním hladověním v dubnu přiměl úřady ke zřízení funkce ombudsmana zabývajícího se korupcí. Je oceňován za vytvoření modelové vesnice v západoindickém státě Maháráštra.

Indická vláda se potýká se sérií mnohamiliardových korupčních skandálů včetně úplatků kolem sportovních Her Commonwealthu či kolem neprůhledného udělování telekomunikačních licencí. Kabinet je kritizován, že nechává bohaté jednotlivce a firmy posílat peníze ilegálně do zahraničí s cílem skrýt nezákonně nabyté jmění a vyhnout se daním.