Navzdory Asadovým slibům se v Sýrii dál střílí

Damašek - Při dnešních protestech v Sýrii bylo podle protivládních zdrojů zabito 20 lidí. Nejvíc mrtvých dnes bylo ve městech provincie Dará. Osm osob nepřežilo zákrok bezpečnostních sil v Ghabághibu, pět v Hiráku, čtyři v Inchilu a jeden ve městě Nava. Zraněny jsou desítky lidí. Damašek tak neplní vlastní slib o ukončení ozbrojených akcí proti opozici. Oficiální tisková agentura SANA ale tvrdí, že mrtvý je pouze jeden policista a jeden civilista a že oba zabili ozbrojení muži v Ghabághibu.

Zprávy zahraničních agentur jsou založeny na informacích, které poskytuje londýnské monitorovací středisko lidských práv a místní výbory, jež dokumentují syrské nepokoje. Protože Damašek do země nepouští zahraniční novináře, nelze tyto informace nezávisle potvrdit.

Celý svět tlačí na Damašek, aby přestal do lidí střílet. Ve čtvrtek se k tomu připojila důrazná výzva Bílého domu k Asadovu odstoupení. Spojené státy navíc zpřísnily sankce, zmrazily aktiva syrské vládě v USA, zakázaly svým občanům investovat a podnikat v Sýrii a zakázaly také dovoz syrských ropných produktů.

O vlastních sankcích proti Sýrii rozhodla dnes i Evropská unie. Rozšíří nynější seznam 35 syrských vládních činitelů, kteří nesmějí cestovat do EU a kteří tam mají zmrazená konta, o dalších 15 osob. Finanční sankce se budou týkat také dalších pěti podniků a pravděpodobně bude uvaleno embargo na syrskou ropu. Sýrie vyváží do Evropy velkou část své ropné produkce, která činí 385 tisíc barelů denně.

USA, Británie a jejich evropští spojenci chtějí připravit pro Radu bezpečnosti OSN návrh rezoluce o Sýrii, ale Rusko dnes dalo najevo, že zatím za Damaškem stojí. Moskva chce dát Asadovi víc času na reformy, rezoluce by podle ní mohla vést k mezinárodní vojenské intervenci, jako tomu bylo v Libyi.