Papež v Madridu: Křížová cesta i další protesty

Madrid - Stovky tisíc lidí se dnes pod vedením papeže Benedikta XVI. zúčastnily v rámci katolických Světových dnů mládeže v Madridu procesí křížové cesty. Čtyřiaosmdesátiletý papež absolvoval700 metrůdlouhou křížovou cestu na třídě Recoletos v centru městě ve svém papamobilu. Kříž střídavě nesli mladí lidé z různých koutů světa, které jsou zvlášť postiženy utrpením, například z Iráku, Súdánu, Haiti a Japonska. Na jiném místě zároveň několik tisíc lidí znovu protestovalo proti údajné nákladnosti akce. Světové dny mládeže skončí v neděli velkou mší na základně Cuatro Vientos u Madridu.

U čtrnácti zastavení křížové cesty bylo vzpomenuto utrpení v různých částech světa včetně obětí válek, tragédií migrantů, ostrakizace nemocných AIDS i obětí sexuálního zneužívání a zločinů na dětech.

Nedaleko místa, kde se konalo procesí, protestovalo proti údajné nákladnosti Světových dnů mládeže a papežova pobytu ve Španělsku několik tisíc lidí. Účastníci také odsuzovali policejní násilí při podobné čtvrteční protestní akci.

Dnes se papež mimo jiné setkal se španělským králem Juanem Carlosem a královnou Sofií a poobědval s dvanácti účastníky Světových dnů mládeže. Při setkání s 1500 mladými profesory v Escorialu mimo jiné vyzval k úsilí o to, aby se z univerzit nestaly pouhé utilitární instituce ve službách trhu. Před zaměřováním lidského snažení výhradně na profit varoval už ve čtvrtek během cesty do Madridu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)