Den humanitárních pracovníků ve stínu somálské tragédie

Mogadišo – Devatenáctý srpen je Mezinárodním dnem humanitárních pracovníků. OSN tímto dnem každoročně připomíná utrpení milionů lidí z nejchudších zemí světa. Katastrofální hladomor letos postihl země Afrického rohu. Nejhůře je na tom Somálsko, kde hladem trpí skoro čtyři miliony lidí, sucho postihlo odhadem 12 milionů lidí. Distribucí humanitární pomoci navíc komplikují klanové války, které v zemi zuří už dvě desetiletí.

Světovým humanitárním dnem vyjadřuje OSN uznání všem pracovníkům, kteří se podílejí na zlepšení života hladovějících lidí. Zároveň ale hodnotí i výsledky dosavadní práce. Zástupci humanitárních organizací na setkání v Keni přiznávají, že katastrofální hladomor v zemích Afrického rohu je výsledkem globálního selhání mezinárodních společenství. „Měli jsme reagovat dříve. Už po desetiletí vytváříme různá prohlášení, normy, principy a hodnoty, ale přesto v roce 2011 hlad a bída stále devastují miliony lidí,“ říká ředitel úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci John Ging.

Somálsko postihlo největší sucho za posledních 60 let. Meteorologové to i předpovídali. Zástupci keňského červeného kříže dodávají, že počasí se v příštích měsících nezlepší. V Keni OSN spravuje největší uprchlický komplex na světě. Tísní se v něm skoro půl milionu somálských uprchlíků a každým dnem přibývají další. Navíc se v táboře kvůli špatné hygieně a oslabené imunitě lidí šíří cholera a spalničky.

Dnešek je dnem humanitárních pracovníků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod