Kim Čong-il přijel na návštěvu Ruska

Soul – Zřídka cestující severokorejský vůdce Kim Čong-il přijel svým zvláštním vlakem do Ruska. Návštěva nebyla oficiálně oznámena, ale jihokorejská média o ní začala psát už v pátek. Kim Čong-il je v Rusku zřejmě od roku 2002. Kreml po Kimově příjezdu oznámil, že se s ním setká ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Schůzka se má uskutečnit v Ulan-Ude na Sibiři. V Rusku by měl severokorejský diktátor pobýt týden, zřejmě se bude snažit přemluvit sousední stát k ekonomické pomoci, s Medvěděvem by měl jednat také o obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu.

Návštěva přichází po řadě schůzek na vysoké úrovni mezi zástupci Severní Koreje, Jižní Koreje, Spojených států a Číny, kde se jednalo o možném obnovení jednání o jaderném programu. Šestistranných rozhovorů se v minulosti účastnily právě tyto státy spolu s Ruskem a Japonskem. Poslední jednání však selhala v roce 2008.

Hlavním motivem Kimovy cesty do Ruska však zřejmě jsou ekonomické potíže Severní Koreje. Země jedná s plynárenskou společnosti Gazprom, která by chtěla postavit plynovod do Jižní Koreje. „Loni jsme podepsali dohodu o předběžném průzkumu. Ten je hotov a posouváme se do další fáze, což je obchodní jednání,“ shrnul situaci výkonný ředitel Gazpromu Alexej Miller. Z plynovodu by mohla surovinu odebírat i Severní Korea. Pro zemi by současně jeho vedení mohlo znamenat stabilní příjmy a navíc kontrolu nad dodávkami klíčové suroviny svému sousedovi.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Ačkoli Rusko nemá v Severní Koreji takový vliv jako Čína, je pro Kim Čong-ila důležité. Oba státy sdílejí hranici a Rusko má k dispozici zajímavé zdroje, jako je právě zemní plyn. Na posílení svých zájmů navíc Rusové poslali do sousední země 50 tisíc tun pšenice.

O schůzce Kim Čong-ila s Dmitrijem Medvěděvem psala ruská a japonská média už v červnu, setkání mělo být naplánováno na 30. června nebo 1. července ve Vladivostoku. Schůzka se však nakonec nekonala. Podle jihokorejské agentury Jonhap odvolávající se na ruské zdroje byla zrušena, protože se nepodařilo odstranit rozdílné názory obou stran na to, o čem by se vlastně na ní mělo jednat. Japonská média spekulovala, že se schůzka zrušila kvůli Kimovu špatnému zdraví. Vrcholní představitelé Ruska a Severní Koreje se naposled setkali v roce 2002 ve Vladivostoku.

Severní Korea minulý týden uvedla, že Dmitrij Medvěděv zaslal Kim Čong-ilovi dopis, v němž vyzývá k širší spolupráci v energetice mezi Ruskem a oběma Koreami, což by podle něho posílilo bezpečnost v regionu.