Kaddáfího opouštějí další spojenci, rebelové drží Závíji

Tripolis – Vládnoucí režim v Libyi se sotva drží nad hladinou a z Tripolisu prchají současní i bývalí Kaddáfího spojenci. Ze země uprchl Abdas Salám Džallúd, někdejší druhý muž země, který v 90. letech upadl v nemilost. Do zahraničí se uchýlil i ministr energetiky a ropného průmyslu Umrán Abúkráa. Kaddáfí ztratil také další dvě města, povstalecké jednotky se dostaly do centra města Závíja vzdáleného asi 40 kilometrů od Tripolisu. Boje opět vypukly v centru ropné těžby - v městě Briga.

Jaká je situace v Záviji, dosud nebylo zřejmé. Už v pátek sice rebelové oznámili, že strategické město dobyli, vládní síly to ale popíraly. Dnes se centrem města prošel redaktor agentury AP a sdělil, že náměstí je plné aut opozičních jednotek a také jejích bojovníků. Přes velké ztráty postupují povstalecké jednotky také u města Zlitán.

Brigu nakrátko ovládlly protivládní síly celou. Během dne ale opět vypukly boje a Kaddáfího jednotky po bombardování nepřátelských pozic dobyly zpět průmyslovou část města.

S tím, jak se opoziční síly blíží k libyjské metropoli, opouštějí Muammara Kaddáfího další stoupenci. Rebelové oznámili, že se k nim připojil Abdas Salám Džallúd, který s rodinou zmizel z Tripolisu. Džallúd, který byl jedním z hlavních důstojníků, kteří provedli státní převrat, jenž vynesl k moci Kaddáfího, byl dlouhá léta považován za muže číslo dvě Kaddáfího režimu. Počátkem devadesátých let ale mezi nimi došlo k rozporu a důstojník upadl v nemilost. V roce 1994 mu byl zabaven pas. „Z bezpečnostních důvodů nemůžeme říci, kde se přesně nachází,“ řekl vojenský mluvčí povstalců Ahmad Banídodal Baní.

Z Tuniska potom přišla zpráva, že se do země uchýlil Kaddáfího ministr energetiky a ropného průmyslu Umrán Abúkráa. Byl na cestě v Itálii, odkud už se do Libye nevrátil. Během libyjské občanské války je to už druhý ministr ropného průmyslu, který Kaddáfího opustil. Abúkráanův předchůdce Šukrí Ghaní na jaře uprchl z Libye a vyjádřil podporu povstalcům.

Vydáno pod