„Smrtelně nemocný“ atentátník z Lockerbie má před sebou dlouhý život

Edinburgh – Ačkoli měl být Libyjec Abdal Basat Muhammad Alí Midžrahí už dávno po smrti, těší se podle předního britského onkologa Rogera Kirbyho dobrému zdraví a může žít roky. Muž, který měl dožít ve skotském vězení, byl zodpovědný za krvavý útok na dopravní letadlo nad Lockerbie v roce 1988. Propuštěn byl však v roce 2009 z humanitárních důvodů, podle lékařů trpěl rakovinou prostaty a zbývaly mu nanejvýš tři měsíce života.

Muhammad Midžrahí byl jediným odsouzeným za explozi boeingu 747, při které nad skotským Lockerbie zahynulo 270 lidí. Britské soudy ho v roce 2001 poslaly na doživotí do vězení, podmínečné propuštění mělo připadnout v úvahu nejdříve po 27 letech. Nakonec se ocitl na svobodě už po osmi letech – na základě lékařského dobrozdání, že trpí rakovinou prostaty a nebude žít déle než tři měsíce. Midžrahí byl pak v Libyi uvítán jako národní hrdina.

Podle Paula Kirbyho, předního britského odborníka na rakovinu prostaty, lékaři, kteří atentátníka z Lockerbie vyšetřovali, nevěděli o novém hormonálním léku, který Midžrahí zřejmě užíval. Jde o novou terapii, která byla teprve nedávno schválena v USA, díky které se může Midžrahímu dobře dařit ještě mnoho let.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který čelí vzpouře a občanské válce, se snaží přežívajícího atentátníka propagandisticky využít. Britské úřady potom čelí výzvám, aby Midžrahí byl vrácen do vězení, až Kaddáfího režim padne.