Dva Američané v horách špehovali, rozhodl íránský soud

Teherán – Íránský soud poslal na osm let do vězení dva Američany zadržené předloni u hranic s Irákem. Oznámila to íránská státní televize. Američané Shane Bauer a Josh Fattal se hájili, že byli na horské túře v severním Iráku a hranice překročili omylem, protože byla její linie špatně vyznačena. Íránci původně zadrželi tři lidi, třetí z nich Sarah Shourdovou ale loni ze zdravotních důvodů propustili na kauci a souzena byla v nepřítomnosti.

Dvojici devětadvacetiletých Američanů hrozí, že stráví v íránské věznici osm let, soud je tak potrestal kvůli dvěma činům. „Za protiprávní vstup na íránské území dostal každý tři roky vězení a za spolupráci s americkou výzvědnou službou dostal každý pět let vězení,“ citovala íránská státní televize justiční zdroj.

Není známo, kdy verdikt padl. Soudní líčení skončilo 31. července, podle íránského zákona měl poté rozsudek padnout do týdne, což ale soudy v zemi často nestíhají. Právník Američanů oznámil, že o verdiktu dosud nebyl oficiálně informován. „Nevím, jestli je to pravda, ale není to žádný lehký trest,“ podotkl, ačkoli Írán zná za špionáž i trest smrti.

Sám právník věřil, že jeho klienti dostanou přinejhorším trest za nelegální překročení hranice, který by se mohl rovnat propuštění, protože jsou Američané drženi v Íránu už dva roky. Proti osmiletému vězení se ještě mohou v příštích dvaceti dnech odvolat.

Telefonát Dušana Neumanna (zdroj: ČT24)