Silné zemětřesení zasáhlo tichomořské Vanuatu

Port Vila (Vanuatu) – Pod hladinou Tichého oceánu vzniklo dnes silné zemětřesení o intenzitě 7,5 stupně Richterovy stupnice. Ohrozit mohlo ostrovní stát Vanuatu, zatím však odtud nejsou hlášeny žádné škody nebo ztráty na životech. Podle americké seizmologické služby USGS, který tichomořskou oblast sleduje, může oblast zhruba 100 kilometrů od epicentra zasáhnout přívalová vlna, kromě Vanuatu by ale neměly být ohroženy žádné další tichomořské ostrovy.

Zemětřesení podle USGS proběhlo v 18:55 středoevropského letního času, jeho epicentrum bylo ve čtyřicetikilometrové hloubce a bylo vzdáleno 62 kilometrů od vanuatské metropole Port Vily. „Otřesy této síly někdy vytvoří lokální tsunami, která může být ničivá pro pobřeží do vzdálenosti 100 kilometrů od epicentra,“ uvedl americký úřad.

Vanuatu leží v jihozápadní části Tichého oceánu. Stát tvoří osm desítek ostrůvků, na nichž žije přes 200 tisíc obyvatel. Od Austrálie je souostroví vzdáleno přes 1 700 kilometrů. Zemětřesení jsou na Vanuatu častým jevem, stejně jako sopečná činnost. Země se nachází v témže pásu seizmické aktivity jako Indonésie či Japonsko.