Na akrobatické show zemřel v Anglii pilot

Londýn – Na jihu Anglie dnes havaroval letoun patřící do světoznámého britského týmu vzdušných akrobatů Red Arrows (Červené šípy). Jeho pilot byl nárazem vymrštěn z kabiny a na místě zemřel. O příčinách neštěstí zatím stále nejsou k dispozici informace. Nikdo z diváků ani jiných osob na zemi nebyl zraněn.

Televizní stanice BCC a Sky News sdělily, že k neštěstí došlo poblíž letiště Bournemouth, kde se konala letecká show. Ministerstvo obrany incident potvrdilo a uvedlo, že případ vyšetřuje. Očitý svědek popisoval, že letoun se po dopadu několikrát převrátil a nakonec se přídí zabodl do místní řeky. „Lidi kolem skákali do vody a hledali v kokpitu pilota, aby ho vyprostili.“ Vrtulník pátral v okolí nehody; tělo však bylo později nalezeno mimo letadlo.

K nehodě došlo během vějířovitého rozletu devítičlenné letky. Jeden ze strojů v zatáčce stále ztrácel výšku, až pohledu diváků zmizel za obzorem. BBC zveřejnila na svých stránkách několik amatérských záběrů nehody, jsou ale z dálky a nejednoznačné. Na jednom letoun letí těsně nad zemí a nechává za sebou kouřovou stopu, kterou však nechávaly všechny stroje letky v rámci show. Dopad není vidět, protože kameramanovi se zachvěla ruka, zřejmě s mobilem. Viditelný je až následný oblak výbuchu.

Tým letecké akrobacie Red Arrows vznikl v roce 1965 a od té doby předvedl přes 4000 představení ve více než padesáti zemích včetně Česka, kde je jejich další představení plánováno letos v září při Dnech NATO v Ostravě.

Vydáno pod