Izrael zajmul 120 členů Hamasu, Arabové dění odsoudili

Jeruzalém – Izraelská armáda zajala v noci na západním břehu Jordánu 120 členů radikální organizace Hamas. Zareagovala tak na raketové útoky z Hamasem ovládaného pásma Gazy. Současně pokračovala roztržka Izraele a Egypta, kterou vyvolal čtvrteční incident u jihoizraelského Ejlatu – při izraelské vojenské odpovědi na útok palestinských teroristů, kteří se zatím uchýlili za hranice, zahynulo pět Egypťanů. Egypt stáhl velvyslance, v Káhiře současně začaly protiizraelské demonstrace. Proti Izraeli se vyslovila také Liga arabských států, podle které by izraelské výpady do Gazy mělo zastavit mezinárodní společenství.

Ačkoli Hamas odmítl, že by měl co spolešného s atentáty u Ejlatu, Izrael přesto zaútočil na pásmo Gazy, vzápětí Hamas vypověděl panující příměří. Do vnitrozemí potom začaly dopadat rakety odpalované z Gazy, hnutí však odmítlo zodpovědnost i za tyto útoky. Podle izraelského tisku za nimi zřejmě stojí organizace Islámský džihád. Od pátku na izraelský jih dopadlo přes 100 raket, jeden člověk zemřel a zraněna je desítka lidí. Dvě desítky raket byly vypáleny i dnes ráno.

Odpovědí Izraele na raketové útoky bylo rozmístění vojenských sil na západním břehu Jordánu, kde armáda zajala 120 představitelů Hamasu. Armádní mluvčí Joav Mordechaj prohlásil, že dosavadní odvetná opatření nebyla posledním slovem. „Nebudeme váhat s rozšířením operací podle toho, jak se věci budou vyvíjet,“ řekl.

Poslanci z opoziční strany Kadima vládu vyzvali k zahájení vojenské operace proti pásmu. Podle poslance Šaula Mofaze Izrael musí „zničit infrastrukturu Hamasu a vybudovat vztahy s Egyptem, aby předešel pronikání terorismu egyptskou hranicí“. „Proti terorismu je třeba použít sílu. Stejně jako v minulosti i tentokrát podpoříme kroky, které ochrání občany Izraele,“ řekla šéfka této strany a bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Na dění zareagovala Liga arabských států. Raketové útoky přešli Arabové mlčením, zato vyzvali Izrael, aby zastavil své výpady. „Vydali jsme stanovisko odsuzující izraelskou ofenzivu v Gaze a na egyptském území,“ sdělil generální tajemník ligy Nabil Elaraby. Arabové rovněž vyzvali OSN, aby se proti izraelským útokům postavila. „Spojené národy musí podniknout kroky k zastavení izraelské ofenzivy v Gaze,“ řekl Nabil Elaraby.

Ačkoli se Izrael omluvil za zabití pěti Egypťanů při incidentu, po kterém se rozpoutaly nové boje, v pátek i sobotu demonstrovali Egypťané v Káhiře před izraelskou ambasádou. Strhli izraelskou vlajku a nahradili ji egyptskou. Před velvyslanectvím hlídkovala vojenská policie, ale proti demonstrantům nezasahovala. Včera oznámil Egypt, že stáhne svého velvyslance z Izraele ke konzultacím.