Rada OSN pro lidská práva se sejde kvůli situaci v Sýrii

Ženeva – Dnes se mimořádně sejde Rada OSN pro lidská práva v Ženevě kvůli aktuální situaci v Sýrii. Syrský prezident Bašár Asad totiž nadále nehodlá odstoupit z funkce. Výzvy západních států navíc považuje za narušení suverenity země. Zároveň ale prohlásil, že by se v únoru mohly konat parlamentní volby. Ačkoliv slíbil politické reformy, pokračuje místo toho v potlačování protivládních protestů, při nichž už zemřely dva tisíce lidí.

Asad se v žádném směru netají tím, že syrské bezpečnostní síly úspěšně potlačují povstání a pád režimu v žádném případě nehrozí. Z toho, co se děje, prý nemá strach a je schopný se se vším úspěšně vypořádat.

Výzvy západních mocností, aby dobrovolně odstoupil, striktně odmítá. Země navíc obviňuje z toho, že se snaží reformování Sýrie zabránit, aby ji mohly samy ovládnout. Asad zároveň slíbil pokračování reforem, mezi nimi i únorové volby. S opozicí chce vyjednávat.

OSN o situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Moulhem Droubi, představitel syrské opozice:

„Pokud je připravený s námi jednat pomocí armády, tak to znamená, že se chystá zabíjet víc lidí. Mezinárodní společenství nebude zabíjení syrského lidu nečinně přihlížet.“

Před jakoukoli vojenskou intervencí západních zemí Asad varoval. Případným útočníkům pohrozil tvrdou odvetou. Asadův režim je terčem kritiky kvůli zásahům vůči protivládním demonstrantům. Čtvrteční příslib, který dal generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, že veškeré policejní a vojenské operace skončily, porušil. O život od té doby přišly další desítky lidí.