Izrael v Gaze nepodnikne vojenskou operaci

Jeruzalém – Izraelští ministři dnes na nočním zasedání rozhodli, že Izrael nebude podnikat vojenskou operaci v pásmu Gazy jako odplatu za palestinské raketové útoky. I když v neděli radikálové z pásma ohlásili, že budou dodržovat příměří s Izraelem, ráno na židovský stát dopadly další rakety.

Podle původních zpráv radikální organizace souhlasily s tím, že počínaje nedělní devátou hodinou večerní budou dodržovat vůči Izraeli příměří. Na jih Izraele ale dopadly rakety vypálené později večer i po půlnoci. Skončily poblíž Sderotu a Aškelonu. Izraelská protiraketová obrana jednu z raket odrazila. 

Radikálové z pásma Gazy obnovili útoky po náletech, kterými Izrael reagoval na čtvrteční atentáty u jihoizraelského Ejlatu. Spáchali je údajně radikálové z Gazy a zabili při nich osm Izraelců, při odvetných akcích přišla o život více než desítka Palestinců. Od pátku dopadlo na Izrael na 100 raket a v Beerševě jedna z nich zabila jednoho muže. 

Hamas, který vládne pásmu Gazy, se distancoval jak od čtvrtečního útoku, tak od raket. Snažil se přesvědčit ostatní frakce, aby raketové útoky ukončily. Izrael je ale přesvědčen, že Hamas nese odpovědnost jako vládnoucí organizace.

Vydáno pod