Osud Kaddáfího rodiny je nejistý

Tripolis - V okolí rezidence libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu se tvrdě bojuje a ozývá se odtud nepřetržitá střelba. Lidé v okolních ulicích strhávají zelené Kaddáfího vlajky a ničí portréty „vůdce revoluce“. Libyjská televize přerušila své vysílání poté, co povstalci oznámili, že televizní objekty kontrolují. Není jasné, zda je Muammar Kaddáfí ještě v Tripolisu. Spekuluje se, že se snaží i s částí své rodiny prchnout ze země. Rebelové údajně dopadli už třetího Kaddáfího syna Saadího, ale jeho bratr Muhammad prý ze zajetí uprchl. Další Kaddáfího syn Chámis je podle televize al-Džazíra možná mrtev. Na tuniský ostrov Džerba dnes v noci přicestoval libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí.

Povstalecké jednotky nyní čistí metropoli od ostřelovačů, ulice jsou prázdné, protože neustálá střelba zahnala lidi do jejich obydlí. „Máme své lidi všude,“ řekl jeden z povstaleckých vůdců. „Kaddáfího jednotky ale kladou odpor, střílí se všude. Největším problémem jsou ostřelovači.“

Povstalci vstoupili do města relativně hladce, pak ale ohledně dalšího postupu váhali mezi postupem po hlavních třídách, kde by byli ale terčem ostřelovačů, a mezi cestou labyrintem uliček, která by byla pomalejší a méně přehledná. Povstalci zároveň očekávali posily z již ovládnutých částí země. Více než tisícovka povstaleckých bojovníků má přijít na pomoc z východněji položené Misuráty. Po poledni konvoj povstaleckých vozů zamířil ze západu města směrem k centru.

Reportér CNN Matthew Chance: „Je tu jedna velká záhada - kam se poděly ty desetitisíce vojáků věrných režimu?“

Televize je pod kontrolou povstalců

„Všechny kanály státní televize přestaly vysílat, naši bojovníci pronikli do vysílacích objektů a mají je pod kontrolou,“ řekl mluvčí rebelů. Zároveň uvedl, že jednotky věrné Kaddáfímu opustily východolibyjský přístav Bregu a přesunuly se na západ blíž k městu Syrta, Kaddáfího rodišti a baště jeho stoupenců. „Bregu máme plně pod kotrolou,“ řekl mluvčí o situaci ve městě, přes které během občanské války několikrát přešla fronta.

Podle britské televize Sky News propukla dnes bitva o kontrolu nad pohraničními přechody z Libye do Tuniska. Vojska věrná Kaddáfímu údajně zahájila palbu na povstalecké jednotky, které se pokoušejí hraniční posty obsadit. Boje údajně probíhají v pohraničním pásmu širokém sedmnáct kilometrů.

Libyjci míří na obrázek Muammara Kaddáfího
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo

Kde je Kaddáfí?

O osudu Kaddáfího panuje nejistota, ale většina diplomatů i členové povstaleckého vedení jsou přesvědčeni, že plukovník je uvnitř své mohutně střežené rezidence Báb al-Azízíja. Spolu s ním jsou tam údajně i Kaddáfího další synové Mutasim a Chámis. Rebelové údajně dopadli už třetího Kaddáfího syna Saadího, ale jeho bratr Muhammad prý ze zajetí uprchl. Sajf Islám je stále v zajetí. Další Kaddáfího syn Chámis je podle televize al-Džazíra možná mrtev.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: AP Photo/Amr Nabil

V sobotu večer vyzval Kaddáfí všechny Libyjce, aby se zapojili do boje. „Jsem v Tripolisu. Vyjděte ven. Budu s vámi až do konce,“ řekl po telefonu v libyjské televizi. V posledních měsících se Kaddáfí snažil ujistit Libyjce o své přítomnosti v zemi právě prostřednictvím audionahrávek. Naposledy byl na veřejnosti viděn v květnu a v televizi se objevil v červnu – když si zahrál šachy s prezidentem Mezinárodní šachové federace.

Pokud Kaddáfí opravdu zůstal ve svém komplexu v hlavním městě, měla by být jeho přítomnost potvrzena v horizontu několika hodin. V Tripolisu se nicméně šíří zvěsti, že Kaddáfí prchl ze země. Jižní Afrika už popřela vyslání letadel, která by mohla Kaddáfího z Libye dostat. Rebelové spekulují, že plukovník i s částí své rodiny míří k alžírským hranicím.

Libyjci šlapou na vlajku Kaddáfího režimu
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo

Saadí Kaddáfí stejně jako jeho bratři Mutasim a Chámis velel brigádě libyjské armády. Všichni Kaddáfího synové i jeho dcera Ajša zastávali ve státních strukturách vysoké vojenské nebo politické funkce. Muhammad, nejstarší z Kaddáfího synů, dnes v rozhovoru pro stanici al-Džazíra potvrdil, že je střežen v domácím vězení. „To, co se děje v naší zemi, je velmi znepokojivé. Vraždí se vzájemně bratři muslimové, a to mě zarmucuje,“ řekl v rozhovoru, který přerušila prudká střelba.

Libyjský premiér přicestoval na Džerbu

„(Mahmúdí) přijel v noci do hotelu v Džerbě,“ řekl svědek agentuře Reuters. Oficiálně nepotvrzené zprávy o příjezdu Mahmúdího podle něj vyvolaly hněv stoupenců libyjské opozice pobývajících v oblasti. Ti se prý do hotelu pokusili vniknout. Další podrobnosti k premiérově odjezdu z Libye nejsou zatím známy.

Obama: Přichází konec režimu Muammara Kaddáfího

Americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že přichází konec režimu Muammara Kaddáfího a že budoucnost země je v rukou libyjského lidu. Zároveň ale upozornil, že situace v Libyi ještě zůstává nejistá, protože zde působí prorežimní skupiny, které stále představují nebezpečí. Obama, který hovořil v Chilmarku v Massachusetts, kde je momentálně na dovolené, také řekl, že se situace v Libyi za několik posledních dní dostala k bodu zlomu. Je jasné, že Kaddáfího čas vypršel. Libyjský vůdce má ale podle Obamy stále šanci zabránit dalšímu krveprolití tím, že vyzve své příznivce, aby se vzdali.

Podle Obamy přišel konec éry Muammara Kaddáfího
Zdroj: AP Photo/Carolyn Kaster

Americký prezident ocenil odvahu Libyjců postavit se diktátorovi, který zemi vládl více než čtyři dekády. „Libyi, kterou si zasloužíte, máte na dosah,“ řekl. Zároveň slíbil podporu Spojených států během přechodu k demokracii, při němž musí být respektována práva všech občanů. Upozornil, že Spojené státy chtějí být Libyi přítelem a partnerem, ovšem spravedlnosti se nelze domáhat násilnou mstou. Kroky budoucí vlády musejí být „mírové, vstřícné a spravedlivé“. Přislíbil také humanitární pomoc z USA.

Ocenil také americké vojáky a spojence z NATO, kteří se na bojových akcích v Libyi podíleli, a podtrhl důležitost toho, že se podařilo odstavit Kaddáfího režim od finančních zdrojů a dodávek zbraní.