Libyjci chtějí zpět bohatství, o které je Kaddáfí obral

Tripolis – Kromě pátrání po diktátorovi volají obyčejní Libyjci také po zadržení astronomického majetku jak Muammara Kaddáfího, tak i jeho rozvětvené rodiny. Mluví se o miliardách dolarů investovaných po celém světě.

Muammar Kaddáfí platil za paranoidního vládce, investovat ale uměl. Miliardové příjmy z ropy ukládal pro své potřeby do bank v Dubaji nebo Perském zálivu. Troufl si na velké investice i v Evropě. V Itálii ho osobně přilákaly projekty hotelu, konferenčního centra a vodáren v přepočtu za šest a půl miliardy korun.

Londýn se zas zalíbil druhorozenému synovi Sajfu Islámovi, který se měl stát otcovým nástupcem. V Británii si koupil například vilu s bazénem a kinem v přepočtu za 288 milionů korun. Neváhal si ani objednat za 17 milionů korun vystoupení zpěvačky Mariah Carey. Teď je ale zatčený. Stejně jako jeho starší bratr Muhammad. Ten pro změnu šéfoval libyjskému olympijskému výboru, poštám a telekomunikacím. V rukou rebelů skončil i Saadí Kaddáfí, kterým byl profesionálním fotbalistou.

Neví se naopak, kde je čtvrtý syn – mocný bezpečnostní poradce Mutassim Kaddáfí. O jeho vlivu na otce svědčilo i to, že ho osobně vyslal za šéfkou americké diplomacie Clintonovou před dvěma lety. I Mutassim miloval utrácení.  Za soukromé vystoupení zpěvačky Beyoncé neváhal utratit přes 17 milionů korun.

Kaddáfí měl celkem 8 biologických dětí, z toho 1 dceru. Panují jen dohady, kde se skrývají jejich manželky a děti. Jedno je ale jisté – Libyjci teď budou chtít zpět veškeré bohatství, které rodina vládnoucí 42 let nastřádala. Zvlášť, když Kaddáfí žil v nevídaném přepychu – zatímco každý třetí Libyjec pod hranicí bídy.

  • Saif Islám Kaddáfí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2817/281621.jpg
  • Saadi Kaddáfí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2817/281622.jpg
  • Muhammad Kaddáfí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2817/281619.jpg
  • Mutassim Kaddáfí s Hillary Clintonovou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2817/281623.jpg

Rodina Muammara Kaddáfího:

  • Fatiha – První Kaddáfího žena, než se za něj vdala, pracovala jako učitelka. Před svatbou se s Kaddáfím nikdy nepotkala. Kaddáfímu porodila jediného syna – Muhammada. Po šesti měsících se rozešli.
  • Safia – Druhá Kaddáfího žena a matka sedmi jeho biologických dětí. Adoptovali také syna Milada a dceru Hannu – ta ve čtyřech letech zemřela při americkém bombardování Tripolisu v roce 1986.
  • Muhammad šéfoval libyjskému olympijskému výboru, libyjské poště a telekomunikační společnosti, která vlastní a provozuje mobilní i satelitní komunikační prostředky. Muhammad byl po příchodu povstalců do Tripolisu zatčen.
  • Saif Islám – Na ekonomické škole v Londýně získal doktorát, snažil se otevřít libyjský trh pro západní investory. Navázal úzké kontakty s britskými obchodníky i královskou rodinou. V roce 2006 kritizoval otcův režim, a dokonce na čas opustil Libyi. Saif Islám byl považován za moderní tvář libyjského režimu, ale v roce 2008 se nechal slyšet, že nemá zájem o převzetí moci. Rebelové ho zatkli v jeho domě v Tripolisu.
  • Saadi – Také Saadi padl do zajetí povstalců. Oženil se s dcerou vojenského velitele. Profesionální fotbalista, hrál dokonce v italské Serii A. Po skončení fotbalové kariéry se začal věnovat podnikání ve filmovém průmyslu.
  • Mutassim – Plukovník libyjské armády. Prchl do Egypta poté, co údajně plánoval převrat proti otci. Kaddáfí mu později odpustil a Mutassim se mohl vrátit do vlasti. Nyní je poradcem pro národní bezpečnost a velí vlastní armádní jednotce. 
  • Hannibal - Pracuje pro libyjskou námořní dopravní společnost, která se specializuje na vývoz ropy. Údajně se podílel na řadě násilných incidentů. V roce 2005 byl obviněn z bití své těhotné přítelkyně v Paříži. V roce 2008 byl zatčen v Ženevě, protože ho jeho dva služebníci obvinili z napadení. Ačkoli byl později propuštěn na kauci, Libye bojkotovala švýcarské zboží, vyhostila švýcarské diplomaty a stáhla své diplomaty z Bernu.
  • Saif Arab – Podle libyjské armády byl Saif Arab zabit při náletech NATO 30. dubna, spolu se třemi Kaddáfího vnoučaty. O Saifu Arabovi se neví téměř nic. Studoval v Mnichově, německá policie mu zabavila v roce 2008 jeho ferrari.
  • Chamis – Policejní důstojník, velí jednotkám speciálních sil, které získaly vojenský výcvik v Rusku. Je zodpovědný za potlačování protestů v Benghází.
  • Ajša – Právnička a jediná dcera Muammara Kaddáfího. Byla členkou týmu hájícího bývalého iráckého vůdce Saddáma Husajna. V roce 2006 si vzala bratrance svého otce. Stejně jako její bratři zastává vysoké funkce ve státních strukturách.
  • Milad – Synovec, kterého Kaddáfí adoptoval.
Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod