Povstalci udeřili na Kaddáfího komplex

Tripolis - V okolí sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu se dnes dopoledne rozhořely těžké boje mezi povstalci a Kaddáfího věrnými. Exploze otřásla také nedalekým hotelem Rixos, ve kterém jsou ubytovány asi tři desítky novinářů, a mezi žurnalisty vyvolala paniku. Povstalci se dostali do bezprostřední blízkosti komplexu, ve kterém by mohl Kaddáfí přebývat. Nad komplexem létají stroje NATO. Aliance uvedla, že Kaddáfí není jejím cílem. Mezinárodní organizace pro migraci dnes oznámila, že z bezpečnostních důvodů odložila plán na evakuaci asi 300 migrantů z Tripolisu. Loď měla do přístavu připlout odpoledne.

Mohutné exploze byly slyšet v několika čtvrtích a z několika míst stoupala oblaka hustého dýmu. Nejtvrdší boje se odehrávají v okolí Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja. Podobně jako v pondělí do nich je nasazeno dělostřelectvo a raketové granáty.

Podle televize al-Arabíja se libyjští povstalci na blíže neupřesněném místě střetli s armádním konvojem jedoucím z města Syrta a desítky Kaddáfího loajalistů zabili. Televize al-Džazíra ohlásila posun povstalců na východní frontě, kde prý zamířili k přístavu Rás Lanúf.

Z Kaddáfího komplexu v Tripolisu stoupá dým
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo

NATO neví, kde je Kaddáfí

Mluvčí NATO na tiskové konferenci prohlásila, že Kaddáfího konec je blízko. „Pro Kaddádífo režim je to poslední kapitola,“ řekla. Kaddáfího stoupenci podle ní vedou „ztracenou bitvu“. Aliance podle agentury Reuters neví, kde Kaddáfí je a navíc si není jistá, zda na tom záleží. Kaddáfí prý pro ni není cíl, a pokud se rozhodne Libyi opustit, „není to pro nás problém“.

Mluvčí NATO Roland Lavoie uvedl, že je obtížné zjistit, které části metropole Kaddáfího síly nadále ovládají. „Každá strana hlásí vítězství, a přehlednost je pochopitelně první obětí tohoto konfliktu… Řekl bych, že Kaddáfího režim přišel o svou moc a kontrolu nad metropolí,“ řekl mluvčí aliance, která v zemi oficiálně chránila civilisty před Kaddáfího vojsky. Podle kritiků ale stranila rebelům.

O evakuaci z Tripolisu požádalo kolem 6 000 migrantů z Filipín, Bangladéše a Egypta. Plavidlo prý zůstane u pobřeží, dokud se bezpečnostní situace ve městě nezlepší. Povstalci oznámili, že drží většinu metropole, podle některých hlasů až 95 procent města.

Sajf Islám Kaddáfí
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP Photo

Sajf Islám je na svobodě

Televizní kamery dnes v noci zabíraly usmívajícího se Sajfa Isláma, jak mává pěstí ve vzduchu a třese si rukama se stoupenci. Sajf Islám zavedl novináře do otcova střeženého sídla Báb al-Azízíja. „Přerazili jsme povstalcům hřbet. Byla to léčka. Dali jsme jim co proto a vítězíme,“ ujistil Sajf.

Opozice tvrdila, že v neděli byli zajati Kaddáfího synové Saadí, Muhammad a Sajf Islám, zatímco jejich bratři Mutasim a Chámis byli se svým otcem ukryti v rezidenci v Tripolisu. Televize Al-Džazíra pak oznámila, že nejstaršímu Muhammadovi se s pomocí jeho stoupenců podařilo ze zajetí uprchnout, zatímco Chámis byl zřejmě nalezen mrtev. O Sajfově zatčení informoval v pondělí také Mezinárodní trestní soud.

Saif al-Islám, syn Muammara Kaddáfího:
„Chceme ujistit svět, že situace v Libyi je díkybohu skvělá. Teď se vydáme na projížďku po oblastech Tripolisu, kde se má bojovat a střílet.“

Bojíte se, že budete předán Mezinárodnímu trestnímu tribnálu?

Saif al-Islám: Tribunál ať jde k čertu!!

Televize al-Džazíra poukázala na to, že Sajfovo objevení se mezi zahraničními novináři značně poškodí věrohodnost výroků libyjské opozice. Sajf Islám také prohlásil, že Tripolis má v rukou vláda a že si ze zatykače, který Mezinárodní trestní tribunál vydal na něj a na jeho otce, těžkou hlavu nedělá. Kaddáfí se na veřejnosti neobjevil od víkendu, kdy opoziční jednotky vjely do Tripolisu. Sajf Islám na otázku, zda je jeho otec v bezpečí, odpověděl: „Samozřejmě.“

Vydáno pod