Povstalci ovládli Kaddáfího pevnost

Tripolis – Po těžkém obléhání opevněného sídla libyjského vůdce v Tripolisu se dnes podařilo povstalcům proniknout dovnitř. Informovala o tom televize Al-Arabíja. Podle ní se rebelům povedlo prolomit první bránu komplexu Báb al-Azízíja a později i proniknout do domu Muammara Kaddáfího. Libysjký vyslanec při OSN poté potvrdil, že rebelové pevnost kompletně ovládli a že země bude do 72 hodin osvobozena.

Sídlo libyjského vůdce se dnes ocitlo pod ostrou palbou. Povstalci se dobývali do jeho pevnosti Báb al-Azízíja. A podle televize Al-Arabíja se jim to podařilo. Údajně prolomili první bránu. Později pak pronikli i přímo do sídla Muammara Kaddáfího.  Libyjský vyslanec při OSN Ibrahim Dabbaši poté potvrdil, že Kaddáfího pevnost je „kompletně v rukou revolucionářů“.

Nad komplexem se nicméně vznáší hustý černý dým. Někteří z rebelů už oslavují a přímo v komplexu střílí do vzduchu. Podle svědectví agentury Reuters se povstalci zmocnili zbrojnice v Kaddáfího rezidenci. Odnesli si pušky, ale i televize a další zařízení.

Povstalci prohledali i vůdcovo sídlo, Kaddáfího ani nikoho z jeho blízkých ale nenašli. „Báb al-Azízíja je plně v našich rukách, Kaddáfí ani jeho synové tu nejsou. Kde jsou, nikdo neví,“ řekl mluvčí rebelů Ahmad Umar Bání.

Centrem metropole celý den zní střelba a výbuchy. Exploze otřásla i nedalekým hotelem Rixos, ve kterém jsou ubytovány asi tři desítky novinářů. 

Podle některých zdrojů dnes na sídlo Kaddáfího útočily i letouny NATO. Severoatlantická aliance pouze přiznala, že na místě stroje operovaly, že by ale oblast bombardovaly, přímo nepotvrdila.

Boje v Tripolisu
Zdroj: ČT24

Kde je Kaddáfí?

Kde se nachází libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, není známo. Rebelové ale už plánují, co bude, až ho zatknou. Ibrahim Dabbaši, libyjský velvyslanec při OSN, nastínil: "První věc je chytit Kaddáfího, což se snad stane v příštích hodinách. No, možná za 24 hodin, nebo 48… No a potom se Přechodná národní rada přestěhuje do Tripolisu a jmenuje dočasnou vládu.

Mluvčí Přechodné národní rady navíc tvrdí, že povstalci jsou přesvědčeni, že Kaddáfí je v Libyi. „Nemyslíme, že by opustil zemi. Domníváme se, že je stále v Libyi, domníváme se, že je dokonce v Tripolisu nebo blízko Tripolisu,“ uvedl Guma al-Gamaty. 

„Dřív nebo později ho najdeme, doufáme, že živého, a zatkneme ho, což by bylo to nejlepší, co bychom si přáli. Pokud ale bude klást odpor, bude zabit,“ dodal mluvčí.