Soudce stáhl obvinění proti exšéfovi MMF

New York – Newyorský soudce dnes stáhl obvinění proti exšéfovi Mezinárodního měnového fondu Dominiquovi Straussi-Kahnovi. Toho vinila newyorská pokojská, že ji znásilnil. V průběhu vyšetřování se ale objevily ve výpovědi oběti trhliny. Dneškem tak končí trestní proces proti finančníkovi.

Právníci dvaatřicetileté Nafissatou Diallové se žádostí na poslední chvíli snažili zabránit odložení případu. Chtěli, aby soudce z případu odvolal státního zástupce a jmenoval zvláštního prokurátora. Jenže neuspěli. Soudce jejich žádosti nevyhověl a navíc obvinění proti finančníkovi úplně stáhl. 

Newyorská pokojská Nafissatou Diallová obvinila Strausse-Kahna, že ji v pokoji hotelu sexuálně napadl. Donutil ji prý k orálnímu sexu. Jenže během vyšetřování se ukázalo, že pokojská je jako hlavní svědek nevěrohodná. 

Testy sice prokázaly sexuální styk, ale ne znásilnění. A oběť si už jednou při žádosti o americké vízum znásilnění vymyslela. Navíc se svým přítelem v arizonském vězení probírala, jak by se na případu se Straussem-Kahnem dalo vydělat.

Soudce dnes nakonec ukončil trestní proces. Strauss-Kahn si ale může oddychnout jenom na chvilku. I když dnes označil uplynulé měsíce za noční můru pro sebe i pro svou rodinu, bude v USA čelit ještě civilnímu procesu, ve kterém se bude jednat o odškodném pro údajně napadenou pokojskou. 

Strauss-Kahn dnes poděkoval svým přátelům ve Francii i ve Spojených státech, kteří věřili v jeho nevinu. Ocenil také práci prokurátora a soudce.