Ruská policie prý zatkla organizátora vraždy Politkovské

Moskva - Ruská policie zadržela osobu, která je podezřelá, že zorganizovala vraždu opoziční novinářky Anny Politkovské. Zadrženým je prý někdejší policejní důstojník. Ten přitom dosud vystupoval v kauze jako svědek. Informoval o tom dnes Sergej Sokolov, zástupce šéfredaktora opozičních novin Novaja gazeta, v nichž Politkovská působila.

„Pokud je mi známo, zadrželi bývalého podplukovníka moskevské správy vnitra Dmitrije Pavljučenkova, který byl v minulosti v případu vraždy Politkovské vyslýchán jako svědek,“ uvedl Sokolov. Podle něj ale policie dosud tuto informaci oficiálně nepotvrdila. Sokolov ale tvrdí, že již brzy bude Pavljučenkov obviněn.   

Novaja gazeta napsala, že Pavljučenkov měl v roce 2006 jako tehdejší příslušník tajného policejního oddílu přijmout objednávku vraždy Politkovské. Za tím účelem pak dal dohromady zločineckou skupinu, ve které rozděloval jednotlivé úkoly. Řídil i sledování oběti a opatřil vrahovi zbraň s tlumičem. Kdo si ale vraždu u Pavljučenkova objednal, stále není jasné.

Známou kritičku Kremlu Annu Politkovskou zastřelil vrah 7. října 2006 ve vchodu do domu v Moskvě, kde bydlela. Až letos v červnu ruští vyšetřovatelé obvinili z vraždy Čečence Rustama Machmudova, proti němuž Pavljučenkov jako utajovaný svědek vypovídal. 

Machmudovovy údajné komplice, včetně dvou starších bratrů Džabraila a Ibragima, předloni propustil moskevský soud na svobodu pro nedostatek důkazů.

Vydáno pod