KLDR je ochotná jednat o jaderném programu

Ulan-Ude (Rusko) – V burjatské oblasti na Sibiři začala ostře sledovaná schůzka ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. Ten vyjádřil ochotu, že by se Pchjongjang mohl vrátit k šestistranným rozhovorům o jaderné bezpečnosti.

„Kim Čong-il vyjádřil připravenost vrátit se k šestistranným rozhovorům bez předběžných podmínek. Během rozhovorů KLDR bude připravena zavést moratorium na výrobu jaderných materiálů a na jaderné zkoušky,“ informovala po schůzce obou lídrů mluvčí ruského prezidenta Natalja Timakovová.   

Podle agentur severokorejský vůdce s obnovením šestistranných odzbrojovacích jednání souhlasil výměnou za potravinovou a další pomoc pro KLDR. 

Kromě toho se Medvěděv s Kim Čong-ilem domlouvali i na výstavbě plynovodu pro vývoz zemního plynu do Jižní Koreje. „Dali jsme příkaz k vytvoření speciální komise, která by už určila konkrétní parametry dvoustranné spolupráce pro tranzit plynu přes území KLDR a odpovídající zapojení do projektu Korejské republiky,“ uvedl Medvěděv. 

Oba politici se sešli nedaleko Ulan-Ude na vojenské základně. Kimův asi sedmidenní pobyt v Rusku je zahalen přísným tajemstvím. Po příjezdu zvláštního vlaku na nádraží v Ulan-Ude ohradila objekt ruská policie. Při úterní dvouhodinové vyjížďce jachtou na jezero Bajkal doprovázely plavidlo dva severokorejské strážní čluny.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod