Kuba zkouší léčit rakovinu jedem škorpionů

Kuba - Kuba se chystá vyvážet lék s obsahem jedu škorpionů, Vidatox. Ten by měl pomáhat v boji proti rakovině. Lék údajně likviduje pouze buňky karcinomů a zdravé tkáně zanechává bez poškození. Další výhodou Vidatoxu má být i skutečnost, že nemá žádné výrazné vedlejší účinky ve srovnání s chemoterapií. Někteří pacienti už měli možnost lék vyzkoušet a pozitivní účinky potvrzují. Kubánské úřady věří, že se lék stane úspěšným i v zahraničí.

Homeopatikum, které obsahuje jed škorpionů, údajně narušuje stěny hned 15 druhů rakovinotvorných buněk. Testy státní laboratoře Labiofam prý prokázaly, že látka s obsahem škorpioního jedu likviduje pouze buňky karcinomů. Podle kubánských úřadů výsledky opravňují využití jedu v lékařské praxi.

„Podali jsme tuto látku celkem 45 tisícům pacientů s různými typy rakoviny. U pacientů, kteří lék dostali, jsme sledovali zpomalení růstu nádorů. V některých případech je možné léčbu kombinovat s konvenční chemoterapií. Společně prodlužují život nemocných a zlepšují jejich stav,“ říká odbornice na vývoj léků Maria Regla Perezová.

Jed se získává z každého laboratorního škorpiona v průměru jednou za 2 týdny. Vybraní škorpioni nejdříve procházejí celkovou prohlídkou. „Vybíráme si taková zvířata, která nemají žádné zjevné postižení a připravíme je k extrakci jedu,“ tvrdí chovatel škorpionů Roberto Feito Garcia. Do ocasu s jedovou žlázou laboranti pouštějí elektrický proud. To škorpiona přinutí vypustit dvě až tři kapky toxinu, což jsou asi dvě setiny mililitru. Každý den se takto získává jed asi ze 700 škorpionů. Zvířata zůstávají v laboratoři dva roky. Potom je vědci vypustí zpátky do přírody, aby neohrozili obnovování jejich populace.

„Před rokem a půl mohli lékaři v mém případě ukončit chemoterapii a hormonální terapii, protože testy prokázaly citelné zlepšení. Od té doby jen dodržuji životosprávu a užívám škorpioní jed. Věřím, že díky němu budu žít o pár let déle,“ říká Roberto Areu, pacient trpící rakovinou.

Jed škorpiónů proti rakovině (zdroj: ČT24)

Laboratoř však zatím není připravena uspokojit zájem o léčbu u většího množství pacientů. „V tuto chvíli nejsme sto vyhovět tisícům zahraničních pacientů, kteří by se k nám rádi objednali. Kapacita laboratoře je stále omezená,“ dodává ředitel státní laboratoře Labiofam Quantel Pavel Pikart.

Lék se už však nyní vyváží do Indie, Argentiny a Albánie. Kubánské úřady věří, že se Vidatox stane dalším úspěchem místního zdravotnictví. Kritici jsou zatím ale spíše skeptičtí.