Moderátor vtipkoval o svém rozsudku smrti

New York – I náboženský rozsudek smrti se může stát zdrojem pro vtípky. Nedávno žádal radikální islamista zavraždění amerického moderátora Davida Lettermana. Ten nezaváhal a v prvním díle své show po vynesení trestu smrti otočil krajně nepříjemnou situaci v žert. Americké úřady berou nicméně radikálovo varování vážně a Lettermanovým případem se zabývá FBI.

Svůj monolog na začátku show Letterman zahájil poděkováním divákům za to, že přišli. „Dneska jste tu, lidi, pro mě víc než jenom diváci. Dneska jste spíš lidské štíty,“ řekl. A pak se omluvil za pozdní příchod na scénu. „V zákulisí jsem mluvil s jedním maníkem z CBS,“ vysvětloval. „Procházeli jsme životní pojistky, abychom zjistili, jestli mají doložku pro džihád (islámskou svatou válku),“ dodal.

Až do Lettermanova vtipkování ovšem situace nijak vesele nevypadala. Minulý týden vyzval na internetu militantní islamista americké stoupence radikálního islámu, aby Lettermana zavraždili. Moderátor si podle něj navíc zaslouží, aby mu někdo vyřízl jazyk. Výzva byla reakcí na vtip, který Letterman udělal po smrti vysokého představitele teroristické sítě al-Káida zabitého při náletu v Pákistánu.

„Jeden chlápek, radikální extremista, pohrozil, že mi vyřízne jazyk,“ poznamenal Letterman během show. „Chtěl bych mít niklák pokaždé, když mi tím někdo pohrozí. Myslím, že poprvé to bylo během předávání Oscarů,“ prohlásil s odvoláním na katastrofální moderátorský výkon z roku 1995. „A tak to teď úřady ministerstva zahraničí prošetřují,“ pokračoval. „Mohly by si ušetřit čas. Všichni vědí, že je za tím Jay Leno,“ dodal v narážce na svého největšího moderátorského rivala z televizní stanice NBC.