Agent, který dopadl Che Guevaru, chce od Kuby miliardy

Havana - Astronomické odškodné vysoudil na kubánské vládě bývalý agent CIA. Dvě miliardy a osm set milionů dolarů, tedy bezmála 50 miliard korun, ale Gustavo Villoldo nejspíš nikdy neuvidí. Rozsudek ve prospěch muže, který vystopoval Che Guevaru, totiž padl u soudu v americkém Miami.

Ve válce proti kubánskému režimu agent CIA Villoldo už jednou triumfoval. Na fotografii z roku 1967 pózoval po úspěšné akci nad mrtvolou Ernesta Che Guevary. Teď kubánský emigrant udeřil na komunistický režim znovu - místo zbraní paragrafy. Před soud v Miami přinesl seznam údajných ústrků ze strany Kuby a vysoudil nevídané odškodné - bezmála tři miliardy dolarů. „Konečně se dočkal spravedlnosti. Nasadíme všechny páky, aby své peníze dostal,“

Villoldo se narodil do řad kubánské smetánky a po komunistickém převratu v roce 1959 ho čekalo věznění a mučení. I po útěku do Spojených států se ho kubánští agenti několikrát pokusili zabít. Jeho otce prý v cele přinutil k sebevraždě osobně Che Guevara. „Nechápu, jak ho dodnes někdo může považovat za hrdinu. Bylo to chladné monstrum,“ tvrdí bývalý agent.

Když se pak Che Guevara pokusil rozpoutat revoluci v Bolívii, dostal Villoldo příležitost k pomstě. Jako agent CIA pět měsíců stopoval Che Guevaru v horách. Po jeho dopadení a zabití to byl právě Villoldo, kdo slavného revolucionáře pohřbil. Odstřihl mu u toho pramen vlasů a v roce 2007 ho vydražil za 20 millionů korun.

Mnohem závratnější částku, kterou mu podle soudu v Miami dluží kubánská vláda, ale zřejmě nikdy neuvidí. Žalobu jednoho ze svých úhlavních nepřátel odmítá brát Havana na vědomí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod