Ruská nákladní raketa selhala na cestě k ISS

Moskva - Ruské nákladní lodi Progress, která odstartovala dnes z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a mířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se nepodařilo dosáhnout správné oběžné dráhy. Pravděpodobně spadla zpátky k Zemi. Progress M-12M měl na palubě více než 3,5 tuny nákladu pro posádku ISS, hlavně vodu, potraviny, kyslík a palivo. S orbitálním komplexem se měl spojit v pátek. Od zastavení letů amerických raketoplánů letos v létě, jsou ruské lodi Progress jediným dopravním spojením s vesmírnou stanicí.

„Nákladní loď Progress M-12M nedosáhla správné oběžné dráhy,“ sdělila kosmická agentura Roskosmos. Problém se objevil po 325 sekundách letu. Podle předběžných údajů nastala porucha v systému motorů.

O osudu rakety se spekuluje. Podle jednoho zdroje z bezpečnostních sil spadly její trosky v Altajské republice do neobydlené oblasti na hranicích s Čínou, Mongolskem a Kazachstánem. Žádné škody ani oběti na životech podle tohoto zdroje nejsou. Podle dalšího zdroje spadla na Sibiři.

Na ISS je nyní mezinárodní posádka složená ze šesti kosmonautů. Podle ruského kosmického experta Sergeje Puzanova mají na stanici zásoby na dva až tři měsíce. Proto ztráta Progressu neznamená podle něho kritickou situaci.

Ruská nákladní loď Progress
Zdroj: Rossiya 24 TV Channel/AP Photo

Mimořádná situace u Progressu nastala podle Interfaxu poprvé po 30 letech. Poprvé nedokázala dopravit náklad k orbitální stanici v roce 1978. V červenci 2010 nedokázal Progress kvůli chybnému fungování zařízení uskutečnit na první pokus automatické spojení s ISS, ale podařilo se mu to o dva dny později.