Povstalci postupují k Syrtě, rodišti Kaddáfího

Tripolis - Jednotky libyjských povstalců dnes postupují k Syrtě, která je domovským městem vůdce Muammara Kaddáfího. Při postupu na toto město čelí raketové palbě a museli podle stanice Al-Džazíra povolat posily. Boje stále pokračují také v Kaddáfího rozlehlém sídle Báb al-Azízíja v Tripolisu a povstalci prohledávají jeho podzemí.

Podle televize BBC je Syrta stále v rukou Kaddáfího lidí stejně jako jiholibyjské město Sabhá, které by mohl Kaddáfí využít k útěku do některé z afrických zemí. Při postupu na Syrtu povstalci narazili na houževnatý odpor protivníků v Bin Džavádu. „Kaddáfího jednotky stále bojují, což nás překvapuje. Domnívali jsme se, že až padne Tripolis, vzdají se,“ řekl velitel povstalců Fauzí Bukatíf.

Mladí bojovníci dávající najevo nadšení z bitvy

Reportér BBC potvrdil, že boje rozhodně ještě neskončily. Asi 100 kilometrů od Syrty je prý slyšet raketová palba a vidět stoupající dým. Povstalci mu řekli, že proti nim bojuje asi 1 000 Kaddáfího lidí a že opoziční jednotky na jejich palbu odpovídají raketami Grad. K frontě byly vyslány posily a vezou s sebou transportéry s tanky. Na korbách vozů sedí mladí bojovníci dávající najevo nadšení z budoucí bitvy.

Přechodná národní rada, která zatím sídlí v Benghází a již už jako zástupce celé Libye uznalo více než 50 států, odložila avizovaný přesun do Tripolisu. Situace ve městě prý není stále dost bezpečná, takže rada se přesune až příští týden.

Čtveřice novinářů byla propuštěna

Dobrá zpráva dnes přišla pro Itálii, jejíž čtyři novináři byli ve středu v Libyi uneseni. Italské ministerstvo zahraničí oznámilo, že čtveřice byla propuštěna dopoledne, v 11:30 SELČ. Všichni jsou nyní v hotelu. Většina z nich je v dobrém stavu, problémy má prý jen jeden z nich, ale nejde o nic vážného, pouze o poranění ruky. Z domu, v němž byli zadržováni, podle všeho v noci odešla stráž a Italy osvobodili dva mladíci, kteří do budovy vnikli.

Čtveřice byla přepadena, když ve středu ráno jela v automobilu ze západolibyjské Závíje do Tripolisu. Skupina Kaddáfího lidí prý auto zastavila a šoféra zastřelila. Italové pak byli převezeni do Tripolisu.

Na honu po Kaddáfím se podílí i NATO. Dalo k dispozici své zpravodajské zdroje a monitorovací techniku. Podle časopisu Paris Match byli libyjští pronásledovatelé ve středu Kaddáfímu velmi blízko. Na základě zpravodajských informací nejmenovaných arabských zemí prý prohledali v Tripolisu ve středu v 11:00 SELČ soukromý dům, kde měl Kaddáfí ještě být. Zjistili, že tam plukovník strávil jednu noc, i když nevědí kdy přesně.

Do jedné nemocnice v Tripolisu bylo převezeno 17 těl lidí, kteří byli střeleni do týla v Báb al-Azízíji. „Obklíčili je před deseti dny a jejich těla našli povstalci, když vstoupili do Báb al-Azízíje. Popravčí je střelili do týla, je jisté, že nepadli v boji,“ sdělila britská zdravotnice Kirsty Campbellová agentuře Reuters.

Prozatímní národní rada jako legitimní zástupce libyjského lidu

Liga arabských států (LAS) dnes uznala libyjskou Prozatímní národní radu (NTC) za legitimního zástupce libyjského lidu a přijme ji za svého člena. Oznámil to dnes generální tajemník ligy Nabíl Arabí. NTC dosud jako jediného legitimního zástupce Libye uznalo 52 členských států OSN a dvě další země. Mnohé z nich jsou členy takzvané kontaktní skupiny, která se snaží NTC pomoci zajistit Libyi po přechodné období.

Spojené státy požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby schválila rezoluci, která umožní uvolnit 1,5 miliardy dolarů ze zmrazených libyjských kont. Chtějí tak obejít neochotu Jihoafrické republiky, která měla velmi dobré vztahy s Kaddáfím, a tento krok schválit v patnáctičlenném výboru, který monitoruje sankce proti Libyi.

Italský premiér Silvio Berlusconi dal příkaz k uvolnění první části z libyjských kont zmrazených v italských bankách. Berlusconi to dnes oznámil v Miláně, kde jednal s premiérem libyjské Přechodné národní rady (NTC) Mahmúdem Džibrílem. Berlusconi také ohlásil, že italský ropný koncern Eni podepíše s NTC smlouvu o bezplatných dodávkách ropy i plynu.

USA se proto rozhodly předat rezoluci ke schválení celé Radě bezpečnosti OSN, v níž není ke schválení zapotřebí jednohlasný souhlas. Mluvčí americké mise při OSN Mark Kornblau řekl, že USA radě předloží text k hlasování dnes odpoledne místního času (tedy ve 21:00 SELČ), pokud JAR do té doby svůj názor nezmění a nepřipojí se ke konsensuální dohodě v sankčním výboru. „Je to nešťastné, že to došlo až tak daleko, ale jednání s JAR je obtížené,“ řekl Kornblau.

Jihoafrický velvyslanec při OSN Baso Sangqu novinářům řekl, že jeho země je znepokojena humanitární situací v Libyi, ale že chce s rozhodnutím o penězích vyčkat na rozhodnutí Africké unie. Ta se schází dnes v Addis Abebě a má jednat o uznání povstalecké NTC. JAR se obává, že prosazení americké rezoluce v RB OSN bude zahrnovat automatické uznání tohoto orgánu. Neuznala ho zatím ale nejen JAR, ale ani jiné země Africké unie.

NATO poskytuje libyjské opozici pomoc rozvědky

Britský ministr obrany Liam Fox přiznal, že NATO poskytuje libyjské opozici pomoc rozvědky, aby jí pomohla dopadnout Muammara Kaddáfího. Britský list The Daily Telegraph napsal, že v Libyi jsou také britské speciální jednotky, což Fox nepotvrdil. „NATO poskytuje Přechodné národní radě (NTC) rozvědku a monitorovací techniku, aby jí pomohlo najít plukovníka Kaddáfího a zbývající členy jeho režimu,“ řekl Fox. Za Kaddáfího dopadení byla vypsána odměna ve výši 28 milionů korun.