Slovenští lékaři začali podávat výpovědi

Bratislava - Po vzoru akce českých lékařů ze začátku roku začali teď jejich slovenští kolegové podávat hromadně výpovědi. Podle odborů to k 1. říjnu plánuje udělat 4 tisíce doktorů. Hlavním důvodem je jejich nespokojenost s celkovým stavem slovenského zdravotnictví.

Slovenští lékaři opět hrozí výpověďmi. Pokud nedostanou víc peněz a vláda nesplní jejich požadavky, odejdou. Odbory v úterý vyhlásily začátek akce. Mezi prvními podepsal výpověď anesteziolog v dětské nemocnici v Bratislavě Ján Sýkora. Své důvody vysvětluje: „Mám obavy, že naši pacienti by v budoucnosti eventuálně nemuseli dostat adekvátní léčbu. Já osobně bych se nechtěl spolupodílet na takové zdravotní péči.“  

Podle dřívějších informací odborů je své místo v nemocnici ochotno opustit více než 3 800 lékařů, celkově v zemi pracuje asi 7 000 lékařů. „Odezvy jsou zatím velmi pozitivní, uvidíme, jaká bude realita v nejbližších dnech a týdnech,“ říká šéf Lékařského odborového sdružení Marian Kollár. Pacienty navíc mohou začít opouštět i zdravotní sestry. Vláda má teď na dohodu s nimi jeden měsíc.

Podle odborníků by odchod 4 tisíc lékařů způsobil vážné problémy. Otázka ale je, zda všichni přistoupí k tak radikálnímu kroku, jako je podání výpovědi.

Lékaři chtějí kromě vyšších platů i to, aby se dodržoval zákoník práce a oni nemuseli odpracovávat vysoký počet přesčasů. A také aby vláda upustila od transformace nemocnic na akciové společnosti. Kabinet ale odmítá ustoupit a poukazuje na šest existujících akciovek, které fungují. To potvrzuje i ředitel košické nemocnice Juraj Vančík: „Nejen, že máme vyrovnaný rozpočet, ale investovali jsme z vydělaných peněz půl miliardy do rekonstrukce nemocnice.“