Sojuzy zatím startovat nebudou

Moskva – Rusko pozastavilo start raket Sojuz. Reaguje tak na včerejší nehodu nákladní lodi Progress, která se zřítila, když se jí nepodařilo vynést na správnou oběžnou dráhu. Moskva lety do vesmíru obnoví, až se zjistí, co za selháním Sojuzu stálo. Nákladní loď mířila k Mezinárodní vesmírné stanici. Posádce vezla 3,5 tuny nákladu - hlavně vodu, potraviny, kyslík a palivo.

Rusko dnes odložilo plánovaný start rakety Sojuz-2, která měla v příštích dnech na oběžnou dráhu ze severoruského kosmodromu Pleseck vynést družici navigačního systém Glonass. Podle ruských médií je důvodem středeční nehoda nákladní lodě Progress, která se zřítila, když se ji nepodařilo vynést na správnou oběžnou dráhu.   

Velitel ruských kosmických vojsk generálporučík Oleg Ostapenko novinářům řekl, že start Sojuzu-2 se nejspíš uskuteční až v první dekádě měsíce září. Raketa, která už byla připravena ke startu, bude odvezena z odpalovací rampy a podrobena zevrubné kontrole. 

Podle ruské kosmické agentury Roskosmos havárie lodi Progress naopak neohrozí start kosmické lodi Sojuz, která se má počátkem září vydat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Spojení s ISS je plánováno na 8. září.