Kaddáfí znovu promluvil. Kde ale je?

Tripolis – Skupina libyjských povstalců oznámila, že smyčka kolem Kaddáfího se stahuje. Prý obklíčili budovu v Tripolisu, kde se podle nich plukovník skrývá. Zda je to ale pravda, není možné ověřit. V centru města zuří boje mezi povstalci a přívrženci režimu. Kaddáfí mezitím o sobě dává znovu vědět. V nové audionahrávce odvysílané místní televizí vyzval své přívržence, aby pochodovali na Tripolis. Přechodná národní rada už ale plánuje, jak bude postupovat dál, až Kaddáfího dopadnou. Teď se povstalecká vláda přesouvá z Benghází do Tripolisu, aby odtud řídila zemi. Libyjští povstalci doufají, že do dvou týdnů budou zase vyvážet ropu. Do roka pak chtějí těžit tolik ropy, jako se těžilo před občanskou válkou.

Pátrání po Kaddáfím zatím nepřineslo výsledek, i když vypsaná odměna na jeho hlavu už podle některých zdrojů dosáhla milionů dolarů. Zatím se skrývá neznámo kde, povstalci ale odvážně tvrdí, že ho mají na dosah. 

Okolo čtvrtečního poledne nečekaně znovu propukly tvrdé boje nedaleko Kaddáfího vypleněné rezidence Bab al Azízija. Krátce poté rebelové ohlásili, že ho v nedalekých budovách obklíčili. Podle nich sem uprchl tajnými chodbami, které objevili v podzemí. 

Libyjský vůdce mezitím znovu promluvil ke svým přívržencům. Vyzval je, aby pochodovali na Tripolis a očistili město od „krys, žoldnéřů a bezvěrců“. 

V krátké audionahrávce vyzval libyjské kmeny, aby se spojily a vyhnaly ze země „cizí agenty“. „Libye je pro Libyjce a ne pro agenty, ne pro imperialismus, ne pro Francii, ne pro Sarkozyho ani pro Itálii,“ prohlásil. „Tripolis je pro vás, ne pro ty, kdo jsou spojenci NATO,“ dodal.

Muammar Kaddáfí: „Je čas pro vítězství nebo mučednickou smrt. Imámové v mešitách a učenci, veďte mládež do svaté války. Jinak vzbouřenci vstoupí do vašich domovů a připraví vás o čest.“

Podle Kaddáfího mluvčího je plukovník stále v Libyi a aktivně řídí odpor proti povstalcům. „Je v bezpečí, zdravý a jeho odhodlání je velké,“ řekl dnes mluvčí Músá Ibráhím. „Celé jeho rodině se daří dobře,“ dodal.

Podle některých spekulací uprchl Kaddáfí z Tripolisu do Syrty. Kaddáfího rodiště je posledním velkým opěrným bodem jeho skalních stoupenců. Povstalecké jednotky na jeho rodiště tvrdě útočí ze západu i z východu. Obě křídla jejich armády ale narazily na rozhořčený odpor.


Přechodná národní rada (NTC) se začala přesouvat ze své bašty na východě země z Benghází do Tripolisu. Tady se chce ujmout vedení země, až rebelové dopadnou Kaddáfího. Rada má asi 40 členů, ale z bezpečnostních důvodů jsou veřejnosti známá jména jen třinácti z nich. Do Tripolisu se jich zatím přesunulo osm.