USA se připravují na hurikán Irene, New York už začal s evakuacemi

Washington – Prudké vlnobití a až třímetrové vlny jako předzvěst příchodu hurikánu Irene začaly dnes dorážet na pobřeží amerického státu Severní Karolína. Východní pobřeží Spojených států, které se na úder prvního hurikánu sezony intenzivně připravuje už od čtvrtka, je domovem 65 milionů obyvatel, z nichž se statisíců týká evakuace. Ta už například začala v New Yorku, kde své domovy musí opustit asi 250 tisíc lidí. Americký prezident Barack Obama, který se kvůli hrozbě předčasně vrátil z dovolené, dnes varoval, že Irene bude pravděpodobně velmi nebezpečným hurikánem, a vyzval spoluobčany, aby jej „brali vážně“.

Stav ohrožení kvůli hurikánu Irene už vyhlásilo 7 států USA. Na vichr o rychlosti blížící se 180 kilometrům za hodinu a prudký déšť čeká celé východní pobřeží USA. Kdo má kola, balí a prchá do vnitrozemí. Kdo se rozhodl zůstat, přitlouká bednění na dveře i okna. Z obchodů mizí potraviny, voda, baterie a generátory.

V Severní Karolíně, na niž se snese smršť podle předpokladů nejspíše v sobotu jako první, byla vyhlášena preventivní evakuace více než 200 000 lidí z pobřeží, a to jak turistů, tak lidí trvale žijících v oblasti. Další statisíce osob musejí opustit pobřeží Cap May ve státě New Jersey.

Na USA se řítí hurikán Irene
Zdroj: AP Photo/Lynne Sladky

I ve státech Virginie, Maryland a New York byl vyhlášen stav pohotovosti. Z Washingtonu, který leží na jejich hranicích, je až do neděle zrušen provoz vlaků na linkách směřujících na jih. Elektrárenská společnost Pepco zmobilizovala stovky terénních pracovníků i z jiných částí USA, aby dohlíželi během očekávaných lijáků a silných poryvů větru na fungování rozvodné sítě a okamžitě zasahovali tam, kde patrně nastanou výpadky dodávek elektrického proudu.

Washingtonský starosta Vincent Gray vyzval 5,6 milionu obyvatel města, aby si pečlivě hlídali evakuační trasy. Oznámil, že pytle s pískem k ochraně jejich domovů před náhlými lokálními záplavami se budou plnit a rozdávat v centru města dnes a v sobotu. Pytle se budou také umísťovat například u vchodů do stanic metra.

Prezident Barack Obama se kvůli hurikánu rozhodl vrátit se z dovolené do svého oficiálního sídla a vyzval obyvatele k obezřetnosti.

Barack Obama vyzval Američany: „Pokud budete požádáni o odchod z domu, udělejte to. Začátek záchranných operací a distribuce připravené pomoci pro lidi v nouzi bude chvíli trvat, tak buďte co nejpřipravenější. Naplánujte si evakuační trasu, připravte si zásoby a dodržujte instrukce místních úřadů. Všechno naznačuje, že nás čeká historický hurikán.“


Část New Yorku bude možná evakuována

Meteorologové se obávají škod, které by Irene mohla napáchat také v New Yorku a Bostonu, tedy dalších velkoměstech, která jsou na předpokládané trase hurikánu. Newyorský starosta Michael Bloomberg ve čtvrtek nařídil evakuaci několika nemocnic a domovů důchodců a zrušil pořádání více než 300 nejrůznějších akcí a oslav plánovaných na víkend. Dnes pak zahájil evakuaci asi 250 tisíc lidí.

Podle Bloomberga by obyvatelé nízko položených čtvrtí měli začít už dnes preventivně opouštět své domovy. Varoval před dopravní kalamitou, která město patrně zasáhne po očekávaném výpadku provozu hromadné dopravy, a to zejména metra, jímž denně jezdí kolem osmi milionů cestujících.

„Jestli hurikán druhé kategorie zasáhne New York, potrvá týdny nebo měsíce, než se město vrátí do normálu,“ předpovídá Nicholas Coch, historik z Newyorské univerzity. New York je totiž jako ústí trychtýře, jehož stěny představují New Jersey a Long Island. Když bouře udeří právě tady, voda nemá kudy uniknout. Zatopí tunely metra, kanalizaci i silnice. Největší nebezpečí hrozí právě jižnímu Manhattanu, kde jsou domy jen několik desítek centimetrů na úrovní mořské hladiny.

Američané prchají před hurikánem Irene
Zdroj: Steven Senne/AP Photo

Vichřice by nicméně neměla mít tak devastující účinky jako Katrina, která v roce 2005 totálně zpustošila New Orleans na jihu USA. Přesto má potenciál způsobit miliardové škody především v pásmu táhnoucím se od hlavního města Washingtonu přes Baltimore, Filadelfii, New York, Boston a dál na sever.

Při přechodu nad severní částí karibské oblasti Irene způsobila smrt nejméně čtyřem osobám – jedna zahynula v Portoriku a tři v Dominikánské republice. V Portoriku způsobil hurikán sesuvy půdy, v Dominikánské republice poškodil téměř 2 300 domů. Irene zasáhla také celé pásmo bahamských ostrovů, ale překvapivě se vyhnula metropoli Nassau. Z Baham jsou rovněž hlášeny velké hmotné škody.

Posledním hurikánem, který přímo zasáhl velké město, byla bouře, která v roce 1938 poničila Long Island u New Yorku a zabila stovky lidí. Stalo se tak 16. září 1938, kdy brazilská loď informovala o obrovské bouři v Atlantiku, a meteorologové očekávali, že bouře udeří blízko Miami. Naštěstí pro Miami se bouře otočila a všichni se domnívali, že k břehům vůbec nedorazí. Opak byl pravdou. Je potřeba si uvědomit, že v té době ještě nebylo možné sledovat bouřky prostřednictvím satelitu v reálném čase. 

Bohužel pro obyvatele New Yorku, Rhode Islandu a Connecticutu bouře na moři nezůstala a bez varování 21. září zasáhla pobřeží. Na Long Islandu způsobila obrovské škody a o život připravila stovky lidí – více než 500 mrtvých, více než 57 tisíc zničených domů.