Výbuch v budově OSN v Nigérii, nejméně 18 mrtvých

Abuja/Ženeva - Nejméně 18 lidí zemřelo při explozi, která dnes otřásla budovou Organizace spojených národů v nigerijském hlavním městě Abuji. Bilance nemusí být konečná. Do areálu vjel atentátník s autem naloženým výbušninami a následně se odpálil. K útoku se v podvečer přihlásila radikální sekta Boko Haram.

Svědci uvedli, že vůz prorazil obě brány areálu OSN, přestože ochranka se ho snažila zastavit, a dostal se až před hlavní vchod. Kanceláře OSN se nacházejí ve stejné čtvrti jako americké velvyslanectví a další diplomatické objekty. Výbuch nastal krátce před 11:00 místního času (12:00 SELČ). Server BBC napsal, že z míst stoupá dým a nad budovou krouží policejní vrtulník. Křídlo budovy srovnal výbuch se zemí. „Viděl jsem zasypaná těla,“ řekl zaměstnanec Dětského fondu OSN, který v budově pracoval. „Mnoho lidí zemřelo.“

Do areálu OSN okamžitě po výbuchu vyrazili zdravotníci, hasiči a vojáci. Na místě zasahují i tři jeřáby, které pomáhají s prohledáváním sutin. V místních nemocnicích skončily desítky raněných, zdravotníci nemají dost krve, a žádají proto dárce. 

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Atentát odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj je to „útok na lidi, kteří zasvětili svůj život tomu, aby pomáhali ostatním“. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan atentát označil za „barbarský, nesmyslný a zbabělý“. Slíbil také, že zajistí zvýšení bezpečnosti v hlavním městě země.

K útoku se telefonicky BBC přihlásila skupina Boko Haram. V červnu v Abuji explodovala bomba před policejním velitelstvím. K útoku se přihlásila stejná islámská sekta Boko Haram, která chce v západoafrické Nigerii, rozdělené na muslimský sever a křesťanský jih, prosadit vládu podle islamistického práva šaría. Název Boko Haram v místním nářečí znamená „západní výchova je svatokrádež“.

Vydáno pod