Santorini – ostrov mul a západů slunce

Fira – Sopečný ostrov Santorini se nachází na nejjižnější části souostroví Kyklady v Egejském moři. V současnosti láká turisty na dlouhé černé pláže, malebná městečka s bleděmodrými pravoslavnými kostely a romantickými výhledy na kalderu z výšky několik set metrů. Santorini si užijí nejen páry a rodiny s dětmi, ale i archeologové. Na místě je možné navštívit muzea i samotné vykopávky, které připomínají dávnou vyspělou civilizaci, jež na ostrově sídlila. Zdejší starověkou kulturu na stovky let zcela zničila mohutná erupce sopky v rozmezí 17. a 16. století před Kristem. Výbuch znamenal podle části vědců konec bájné Atlantidy.

Ostrov Santorini získal svůj nynější název až v dobách latinského císařství ve 13. století. Původní název zněl Strongyle nebo Théra. Jedna z největších sopečných erupcí v historii Země ale původní ostrov zničila. Podle vědců se tak mělo stát zhruba v 17. nebo 16. století před naším letopočtem. Při katastrofickém výbuchu se propadl celý střed ostrova a zvedla se dvousetmetrová vlna tsunami, která posléze zasáhla při výšce několik desítek metrů i sousední Krétu. Následovalo pět set let, během nichž ostrov nebyl trvale osídlen. Až v prvním tisíciletí před Kristem sem přišli mínojsko-dórští přistěhovalci z Kréty. V pátém století př. n. l. platil ostrov daně Athénám. Zdejší kulturu ovšem ovlivnili i Egypťané, kteří zde měli za éry Ptolemaiovců své vojáky, Římané, Italové a Turci. Řekům Santorini připadlo teprve v roce 1830. 

  • Santorini zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282405.jpg
  • Mula zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282402.jpg
  • Kamari zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2824/282395.jpg
  • Řecko zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2824/282389.jpg

Erupce sopky ve starověku znamenala konec mínojské civilizace. Řada vědců se domnívá, že na původní Théru by mohla pasovat pověst o Atlantidě, bájném kontinentě, na kterém měla sídlit vysoce vyspělá civilizace, kterou zničila právě přírodní katastrofa. Řecké nádoby a jiné památné předměty demonstrující vyspělost zdejší kultury ve starověku je možné vidět v muzeu ve Fiře.

Vykopávky v Thiře odhalují minulost

Ostrov je doslova rájem pro archeology. Vykopávky v Akrotiri jsou sice nyní pro veřejnost nepřístupné kvůli rekonstrukci, kdo má však dostatek sil, může vyšplhat na kopec nad Kamari, kde se ukrývá rozlehlé starověké město Thira s pozůstatky sloupů, svatyní či amfiteátru, a to na poměrně rozlehlé ploše s výhledem na vršky okolních kopců. Při sestupu nebo sjezdu zpět do Kamari lze navíc z cesty odbočit na stezku, která vede k jeskyni, do níž chodí pít zdejší zvířata. Na místě se nachází i malá kaplička.

  • Santorini zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282408.jpg
  • Santorini zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282409.jpg
  • Oia zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282404.jpg
  • Kostel v Pyrgosu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2824/282390.jpg

Loďkou na aktivní sopku

Théra není příliš místem pro turisty, kteří chtějí pouze odpočívat na pláži. Ostrov nabízí řadu míst, které stojí za to projet, ať už levným autobusem, půjčenou čtyřkolkou, skútrem nebo autem. Santorini má na délku sice zhruba dvacet kilometrů, projít ale malebná městečka založená na útesech, muzea či vykopávky nějakou dobu trvá. Velmi oblíbené jsou i celodenní výlety lodí, jež zahrnují zastávky na nově vytvořeném sopečném ostrůvku Nea Kameni, který postupně vzniká uprostřed kaldery aktivní sopečnou činností.

Další zastávkou je ostrov Palea Kameni, na němž lze sejít z lodi po můstku do moře a vykoupat se v nadměrně teplé vodě barvy železa. Třetí zastávka je posléze na ostrově Thirasia, která má několik desítek stálých obyvatel a přístav je plný řeckých taveren specializovaných na mořské plody – chobotnice, kalamáry, krevety, ale i lososy a mečouny. Voda tu je navíc extrémně čistá. Na loď se nastupuje nejčastěji v přístavu Athinios, na ostrov ale míří i turisté z jiných řeckých ostrovů – Kréty či Rhodosu.

  • Nea Kameni zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2824/282391.jpg
  • Ostrov Thirasia zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2824/282400.jpg
  • Červená pláž zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282407.jpg
  • Pláž Vlihada zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2825/282410.jpg

Současné hlavní město Fira je zároveň jediným místem na ostrově, kde lze zakoupit známku a zaslat pohled. Firu tvoří jako většinu santorinských měst úzké uličky a řady bílých domků. Z hlavního města je rovněž nádherný výhled na kalderu, který navečer ještě umocňuje západ slunce. Nejnavštěvovanějším místem ostrova je ovšem město Oia nacházející se přímo na jeho cípu. Ze zdejšího přístavu mohou turisté využít možnosti zaplatit si mulu, která je nahoru na skálu doveze, a to za 5 eur. Kdo se rozhodne jít pěšky, musí dbát na svou bezpečnost a mulám se vyhýbat. Oia představuje nejromantičtější místo na ostrově díky jen těžce uvěřitelným západům slunce, na které tu stojí frontu davy turistů. Kdo si chce dát večeři v jedné ze zdejších taveren, musí si stůl včas zarezervovat. Večer už totiž nemusí najít jediné místo s výhledem na západ. Za zmínku stojí i městečko Pirgos nacházející se na vršku uprostřed ostrova.

Pláže na Santorini jsou převážně černé. Jelikož rozpálené kameny pálí do chodidel, každý by se měl při cestě na ostrov vybavit botami do vody. Ty se samozřejmě dají sehnat i na místě za pouhých několik eur. Oblíbené jsou několikakilometrové pláže poblíž turistického centra Kamari. Na této straně ostrova jsou pláže dobře dostupné, za přijatelný peníz lze navíc sehnat lehátko a slunečník. Pro milovníky neobvyklých pláží nabízí Santorini tři místa, která by neměli vynechat. Poblíž Akrotiri se nachází takzvaná Červená pláž, na niž vede o něco divočejší, ale celkem krátká stezka přes kopec.

Turisty okouzlí Bílá a Červená pláž

Samotná „Red Beach“ ovšem stojí i přes davy turistů zato díky průzračně čisté vodě přímo vybízející k potápění. Odplouvá odsud rovněž lodička, na které je možné dojet na Bílou pláž – další z klenotů ostrova. Za nejkrásnější pláž ostrova mnozí pokládají pláž Vlihada ležící vedle městečka stejného názvu. Tato pláž nabízí černý písek, nad pláží se tyčí světlé útesy roztodivných tvarů.

Santorini má něco přes deset tisíc stálých obyvatel, v letních měsících ale doslova praská ve švech kvůli masám turistů. Na ostrově to nejvíce žije od deváté hodiny večerní, kdy se plní taverny a po klubech začíná hrát živá hudba. Zvláště Kamari a Firu tvoří obrovské množství obchůdků s oblečením, šperky se zdejším tyrkysovým opálem nebo pemzou, již je možné nalézt i při turistických výšlapech v původní formě. Na ostrově nabízí místní kuchaři typické speciality řecké kuchyně. Jako předkrm podávají zdejší chleba s olivovými nebo bylinkovými pomazánkami a tzatziki z jogurtu, okurky a česneku. Oblíbený je řecký salát se sýrem feta nebo samotná smažená feta. Mezi nejčastější hlavní jídla patří tradiční gyros, stifado, klerftiko nebo souvlaki.

Řekové na Santorini si potrpí na kalamáry a mečouny

Některé restaurace se specializují na ryby – podává se losos na kopru, mečoun, grilované kalamáry a krevety. Následuje dezert v podobě jogurtu s medem. Ve většině taveren lze zakoupit celkem výhodné menu pro dvě osoby, které vyjde zhruba na 20 až 24 eur. K jídlu je nejlepší ochutnat takzvané „House Wine“, víno je tavernu od taverny jiné.

Zájemcům o aktivní dovolenou a milovníkům západů slunce nelze než návštěvu ostrova vřele doporučit. Svými černými plážemi Santorini vyniká nad ostatní řecké ostrovy a představuje sopečný klenot Egejského moře, na který se každý rád ještě alespoň jednou v životě vrátí.