Kosmonauti budou muset na ISS vydržet o měsíc déle

Moskva – Tři ze šesti kosmonautů pobývajících nyní na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) budou možná muset zůstat na oběžné dráze o měsíc déle. Po havárii ruské dopravní lodi Progress se totiž změnil harmonogram kosmických letů a Rusko prozatím zakázalo starty Sojuzů. Na ISS je nyní šest kosmonautů, zásoby by jim měly vydržet na dva až tři měsíce. Posádka, která se měla na zem dostat v listopadu, by se tak měla vrátit až v prosinci.

Prodloužení pobytu by se mělo týkat ruského kosmonauta Sergeje Volkova, Japonce Satošiho Furukawy a amerického astronauta Michaela Fossuma. Ostatní ze šestičlenné posádky, tedy Rusové Alexandr Samokuťajev a Andrej Borisenko a americký astronaut Ronald Garan, se mají z ISS vrátit na Zemi už příští měsíc s lodí, která je zaparkovaná u vesmírné stanice. 

Podle ruského kosmického experta Sergeje Puzanova mají nyní kosmonauti na stanici zásoby na dva až tři měsíce. Ruští experti nyní zvažují variantu, že místo dvou letošních plánovaných letů k ISS se uskuteční jen jeden. Posádka, která přiletěla na oběžnou dráhu v červnu a měla na ISS zůstat do listopadu, se tak pravděpodobně vrátí až v prosinci. 

Důvodem je nehoda nákladní lodi Progress. Ta odstartovala ve středu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu k ISS s asi 3,5 tuny nákladu. Na konci první fáze letu se měl Progress oddělit od Sojuzu. To se ale kvůli nedostatečnému výkonu nosné rakety nestalo. K havárii došlo 325 sekund po startu a poté nákladní loď částečně shořela v hustých vrstvách atmosféry. 

Vedení Roskosmosu poté rozhodlo pozastavit až do vyšetření katastrofy všechny starty raket podobného typu. Ve čtvrtek tak byl odložen plánovaný start rakety Sojuz-2, která měla v příštích dnech na oběžnou dráhu ze severoruského kosmodromu Pleseck vynést družici navigačního systém Glonass.