Abcházie má nového prezidenta, Gruzie a NATO volby neuznávají

Moskva - Dosavadní viceprezident Abcházie Alexandr Ankvab zvítězil v pátečních prezidentských volbách této gruzínské separatistické republiky, když získal 54,86 procenta odevzdaných hlasů. Předčasné volby se konaly tři měsíce po náhlé smrti dosavadního prezidenta Sergeje Bagapše. Ankvabovi už blahopřál ruský prezident Dmitrij Medvěděv, zatímco Gruzie, NATO a EU zaujaly k volbám kritické stanovisko a neuznaly je.

Gruzínské ministerstvo zahraničí označilo volby za nezákonné, protože se jich nezúčastnili lidé, kteří byli nuceni z Abcházie odejít. „V důsledku ozbrojeného konfliktu z let 1992 a 1993 bylo půl milionu obyvatel abcházského regionu - gruzínské, ukrajinské, arménské, řecké, estonské a dalších národností - zbaveno práva na návrat domů a na účast při rozhodování,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Zároveň vyjádřilo naději, že toto stanovisko podpoří mezinárodní společenství.

Voleb se podle komise zúčastnilo téměř 72 procent voličů. V Abcházii žije podle různých odhadů 150 tisíc až 200 tisíc obyvatel.

Abcházii, která byla kdysi označována za sovětskou riviéru, uznává kromě Ruska jen Nikaragua, Venezuela, Vanuatu a Nauru. Pod ruskou patronací suchumské úřady vyhlásily nezávislost před třemi lety po válce Ruska s Gruzií, jejímž centrem byla další odštěpenecká provincie Jižní Osetie. Gruzie obě provincie označuje za Ruskem okupovaná území.

Evropská unie dnes uvedla, že neuznává ústavní a právní rámec, na jehož základě se volby konaly, a podporuje suverenitu a celistvost Gruzie.