Proti berlínským žhářům je policie bezmocná

Berlín - Vlna žhářských útoků se přelila z Británie do Německa. Mladí radikálové tam už druhý týden zapalují auta, letos jich v Berlíně shořelo třikrát víc než za celý loňský rok. Vandalismus je už i tématem před místními volbami. Křesťanští demokraté (CDU) použili fotky spálených aut na billboardy - bezpečnost v ulicích by prý zajistili lépe než v Berlíně dosud vládnoucí sociální demokraté. Policie si s vandaly zatím neví rady.

V Hamburku levicoví radikálové před týdnem zapálili banku. Z hořících popelnic vznikly plamenné barikády se vzkazem „Londýn je všude.“  Inspirace z Británie, kde mladíci zdevastovali celé čtvrti, se bojí i německá kancléřka Angela Merkelová. Motivací novodobých žhářů je nuda, nezaměstnanost a vztek.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Německá policie je bezmocná – podle ní nejde o organizovaný protest, ale o jednorázové akce vandalů. Nezná ale ani jejich tváře. „Jen v Berlíně mají silnice přes pět tisíc kilometrů; 100 nebo 200 policistů nemá šanci je uhlídat,“ vysvětluje Rainer Wendt z odborového svazu německé policie. Policie zatím posílila hlídky v ulicích velkoměst. Nad Berlínem létá vrtulník s termokamerou. Pomoct v boji proti žhářům má také vypsaná odměna pět tisíc eur.