Izraelský tisk: Česko bude proti přijetí Palestiny do OSN

Jeruzalém - Česká republika je mezi dosud jedinými pěti zeměmi, které informovaly Izrael, že budou v září hlasovat proti přijetí palestinského státu do OSN. Podle izraelského deníku Haarec uvědomily Izrael o tomto svém postoji také USA, Německo, Itálie a Nizozemsko. Hlasování by se mělo uskutečnit v září. Izrael se staví proti němu, nevěří ale, že by Valné shromáždění OSN tento bod do svého programu nezařadilo. České ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že český mandát zatím nebyl stanoven.

Česká diplomacie informace listu komentovala nejednoznačně. „Noviny jsou k tomu, aby komentovaly politiky, nikoli politici, aby komentovali noviny,“ reagoval na dotaz ČTK ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Izraelské ministerstvo zahraničí předpokládá, že pro přijetí palestinského státu se vysloví 130 až 140 ze 193 členských zemí OSN, což by byla pohodlná dvoutřetinová většina. „Nejlepší, co můžeme čekat, je, že skupina států se hlasování nezúčastní nebo nebude hlasování přítomna,“ uvedl izraelský velvyslanec při OSN Ron Prosor.

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro to vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma. Spojené státy ale hrozí využitím práva veta z titulu člena Rady bezpečnosti, jejíhož souhlasu je zapotřebí k zařazení záležitosti na pořad. Aby Palestinci zabránili tomuto odmítnutí, mohou požádat přímo Valné shromáždění, aby jim udělilo status pozorovatele nečlenského státu. To by jim umožnilo stát se částečným členem všech organizací OSN, jako jsou Světová zdravotnická organizace (WHO), UNESCO i UNICEF.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyzval při sobotním jednání šéfku diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonovou, aby podpořila palestinskou žádost v OSN. Ta by měla být předložena 20. září.

Vydáno pod