V Notting Hillu vrcholí tradiční karneval

Londýn – Průvodem desítek kapel a stovek tanečníků vyvrcholí dnes tradiční karneval v londýnské čtvrti Notting Hill. Karneval začal o víkendu za posílené policejní přítomnosti. Organizátoři se rozhodli tuto slavnost karibské hudby a kultury, které se účastní statisíce lidí, uspořádat i přes rozsáhlé nepokoje, které před dvěma týdny postihly britské hlavní město. „Je to velká mezinárodní událost. Nenecháme se odradit tím, co se stalo před dvěma týdny,“ řekl starosta Boris Johnson.

Nicméně Scotland Yard pro jistotu mobilizoval mimořádný počet policistů. V Británii je dnes volno, sloužit ale bude 6 500 mužů zákona. V záloze jsou 4 000 dalších policistů pro případ, že by došlo k vážným výtržnostem. Stejně tak organizátoři letos ukončí program mnohem dříve než loni. Před karnevalem policisté také zatkli při preventivních akcích na 40 členů místních gangů, překupníků s drogami a dalších známých recidivistů.

Karneval prochází módní a turisty hojně navštěvovanou londýnskou čtvrtí Notting Hill, kde se mísí bohaté i sešlé oblasti. Je tradičním střediskem imigrantů z Karibiku, jehož kulturu oslavuje.

V posledních letech přitahoval karneval kolem milionu návštěvníků a probíhal poměrně v klidu. V roce 1976 ale přerostl v pouliční nepokoje připomínající násilnosti z počátku letošního srpna. Karneval sám vznikl jako reakce na rasové bouře na Notting Hillu v roce 1958. V nynějším rozsahu se poprvé konal v roce 1964.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)