Irene míří do Kanady, New York obnovuje dopravu

New York – Tropická bouře Irene přešla New York a už oslabená postupuje na sever východního pobřeží Spojených států. Prezident Barack Obama ale varuje, že je dál vážnou hrozbou. Rozvodněné řeky totiž mohou prolomit hráze a zatopit obydlené oblasti. Tři sta tisíc evakuovaných Newyorčanů už je nicméně na cestě domů. Metro se v patnáctimilionovém velkoměstě rozjede během dne, začínají už jezdit autobusy. Manhattan neutrpěl vážnější škody. Irene ale zabila v sedmi státech nejmíň třiatřicet lidí, v New Jersey, Connecticutu a New Yorku byly bez elektřiny čtyři miliony lidí.

Hurikán Irene se přesunuje nad Kanadu. O víkendu zasáhl východ Spojených států, 33 lidí ho nepřežilo. Na hustě obydleném pobřeží s 65 miliony obyvatel ale mohly být následky mnohem horší. Život v zasažených městech se znovu začíná vracet do normálu. V New Yorku například už vyjely do ulic autobusy. 

Děsivě vypadající hurikán, který zahnal východ USA do krytů, se nad pevninou vysílil. Dvě desítky obětí ale svědčí o tom, že obavy byly namístě. Čtyři miliony lidí zůstaly bez proudu. A podle prezidenta není ještě všemu konec. „Mnoha Američanům dál hrozí vážné riziko výpadku elektřiny a záplav, ty se mohou ještě zhoršit, pokud vzedmuté řeky protrhnou hráze,“ varuje Barack Obama. 

Úklid škod za miliardy dolarů potrvá týdny, jen obnova dodávek elektřiny několik dní. Z nejhoršího se otřepává New York. Z jeho veřejné dopravy nejdřív vyjely autobusy. Poprvé ve své historii stálo kvůli přírodní katastrofě metro. To se zprovozní postupně, až po přísných kontrolách. Otevřena bude i newyorská burza. Starosta Michael Bloomberg už odvolal i dříve nařízenou evakuaci zhruba 370 tisíc lidí.

Bouře si vynutila zrušení devíti tisíc letů. Letiště východního pobřeží obnoví provoz už během dneška. Irene o sobě mezitím dává vědět ve Vermontu, na cestě do Kanady. Tady úřady kvůli rozsáhlým záplavám vyzvaly stovky obyvatel hlavního města Montpelieru, aby jej opustily. „V současné době je situace ve Vermontu velmi vážná. Dvě třetiny státu jsou kvůli rychle stoupajícím vodám zaplaveny. Očekáváme, že tomu tak bude ještě příštích 24 hodin,“ řekl podle BBC mluvčí vermontských záchranářů. 

Irene je na cestě do Kanady. Varování před tropickou bouří platí pro jižní pobřeží kanadských provincií Nové Skotsko a Nový Brunšvik. Největší množství srážek se podle kanadských odborníků očekává v Quebeku. Na 250 tisíc domácností tam kvůli bouři přišlo o dodávky elektrické energie.