Novým japonským premiérem bude Jošihiko Noda

Tokio – Japonská vládní Demokratická strana Japonska (DPJ) dnes zvolila svým novým předsedou dosavadního ministra financí Jošihika Nodu, který se stane rovněž předsedou vlády. V obou funkcích nahradí Naota Kana, jehož obliba klesla na rekordně nízkou úroveň. Poslanecká sněmovna Nodu do funkce premiéra schválí v úterý, kdy také formálně odstoupí jeho předchůdce. Japonsko tak bude mít od září 2006 už šestého premiéra.

Noda se o post předsedy strany a vlády utkal ve druhém kole s ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Banrim Kaiedou. Toho porazil poměrem 215 ku 177 hlasům. Analytici předpokládají, že Noda bude schopen lépe než Kaieda zvládnout japonský státní dluh. Byl také preferovaným kandidátem finančních trhů.

Jošihiko Noda
Zdroj: Koji Sasahara/ČTK/AP

Jošihiko Noda (54)

- Současný ministr financí (od června 2010) je považován spíše za schopného a pracovitého politika než vizionáře.
- Zdůrazňuje potřebu komplexní reformy japonského daňového systému.
- Nedávno řekl, že se budou muset nejspíš v zemi zvýšit dočasně daně, aby se pomohlo zaplatit obnovování části Japonska po devastujícím březnovém tsunami.
- Rodák z Funabaši poblíž Tokia vystudoval univerzitu Waseda a absolvoval také manažerský institut Matsušita. Do DPJ vstoupil v roce 1998. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1993.
- Při příležitosti výročí japonské kapitulace se nechal slyšet, že japonští váleční zločinci odsouzení tribunálem v Japonsku nebyli ve skutečnosti zločinci.
- Na rozdíl od dosavadního premiéra Kana není pro budoucí postupný odklon od jaderné energie. Noda řekl, že reaktory, které prošly zátěžovými zkouškami, by se měly opět spustit.
- Jako svůj koníček uvádí judo.

Kanova popularita se propadala od března. Vyčítalo se mu údajně špatné zvládnutí situace po tehdejším ničivém zemětřesení, následné přílivové vlně tsunami a jí způsobené havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě. Kan vedl vládu od loňského léta. Byl to pátý japonský premiér za posledních pět let. Nodovými předchůdci byli Šinzó Abe (září 2006 – září 2007), Jasuo Fukuda (září 2007 – září 2008), Taró Aso (září 2008 – srpen 2009), Jukio Hatojama (září 2009 – červen 2010) a Naoto Kan (červen 2010 – srpen 2011).

Noda je známý jako finanční konzervativec a na svém dosavadním postu už se pustil do křížku s líným hospodářstvím, bobtnajícím státním dluhem a rekordním růstem jenu, které poškozují japonské vývozce. V premiérském křesle bude muset rozšířit záběr i na pokračující rekonstrukci po ničivém zemětřesení a tsunami, po němž stále žije mimo své domovy zamořené radiací na 100 000 lidí. Noda je rozhodným zastáncem japonsko-amerického bezpečnostního spojenectví, které označil za „nezbytně nutné pro japonskou bezpečnost a stabilitu“. A jakkoli ocenil ekonomický rozvoj Číny, vyjádřil znepokojení nad rostoucí vojenskou silou této velmoci.