Africký soud odročil stání s Krejčířem

Johannesburg – Soud v Johannesburgu dnes odročil na 11. října stání s podnikatelem Radovanem Krejčířem. Uprchlý český podnikatel je obviněn, že zfalšovanými doklady přesvědčil pojišťovny, že je v závěrečné fázi rakoviny, a že tak neoprávněně získal pojistku asi 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Krejčíř obvinění odmítá. Jihoafrické policii se vzdal 25. března a při prvním soudním stání v dubnu byl propuštěn na kauci.

Kauzu na jaře odstartovala razie v Krejčířově vile. Při ní policie našla i něco, co označila za seznam smrti – soupis osob určených k likvidaci. Figuroval na něm zastřelený šéf podsvětí Cyril Beeka. Krejčíř chtěl podle policie zabít i státního zástupce nebo urologa, který se přiznal, že zfalšoval zprávy tak, aby dokládaly Krejčířovu údajnou rakovinu. Špinavou práci měli podle žalobců provést vrazi ze Srbska, které Krejčíř do JAR dovezl.

Důvodem dnešního odročení byla žádost Krejčířova právníka Eddieho Klaasena o kopii soudního spisu od státního žalobce. Podle Klaasena by mělo být 11. října, kdy znovu stane před soudem, stanoveno datum samotného procesu. Naposledy se český podnikatel objevil před soudem 14. července, kdy se obhajoba snažila snížit na polovinu výši kauce. Krejčíř tvrdil, že nižší kauci žádá kvůli tomu, aby mohl platit výlohy u lékaře. Soud v souvislosti s odmítavým verdiktem poukázal na to, že hodnota Krejčířova majetku byla odhadnuta na více než 20 milionů randů (přes 50 milionů korun).

Pokračuje soud s Radovanem Krejčířem (zdroj: ČT24)

Proces nesouvisí s Krejčířovými problémy v České republice, kde je stíhán za majetkové a násilné trestné činy. České policii utekl v roce 2005. V JAR žije od roku 2007 a ČR zatím marně žádá o jeho vydání. Krejčíř chce v Jihoafrické republice získat azyl.