Statečný Happy Feet míří na jih do mrazu

Wellington – Tučňák císařský známý pod jménem Happy Feet, který v červnu připlaval omylem z Antarktidy na Nový Zéland, se vydal na cestu zpět k domovu. Z wellingtonské zoo, kde se přes dva měsíce léčil, byl dopraven na loď Tangaroa, která ho odveze na volné moře k 51. rovnoběžce. Na cestu dostal zařízení GPS, které bude sledovat jeho pohyb, po čtyřech dnech by měl být jižně od Nového Zélandu spuštěn do moře pomocí provizorní skluzavky.

V neděli se v zoo sešlo více než 1 700 lidí, aby se s tučňákem rozloučili. Přes sklo ho mohli pozorovat při závěrečné zdravotní prohlídce. Zoologická zahrada pokryla náklady na pobyt tučňáka z darů, které se vyšplhaly až na 28 000 dolarů (téměř 400 000 korun).

Tučňák byl objeven 20. června na pláži Peka Peka asi 40 kilometrů severozápadně od hlavního města Wellingtonu, daleko od svého domova v Antarktidě. Byl převezen do wellingtonské zoo čtyři dny poté, co onemocněl, když sežral písek. Pravděpodobně ho považoval za sníh. Od té doby přibral a podle lékařů je natolik zdravý, že může opět vyrazit na moře.

Tučňáci císařští jsou největším druhem tučňáka a dorůstají výšky asi jednoho metru, váží až 30 kilogramů. Jejich potravou jsou ryby a různí korýši. Umějí se potápět až do hloubky 450 metrů a vydrží pod vodou asi jedenáct minut. Zdržují se podél celého pobřeží Antarktidy a výjimečně se vydávají dále na sever.