Kaddáfího manželka a tři děti jsou v Alžírsku

Tripolis - Manželka libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho dcera a dva synové dnes vstoupili na území Alžírska. Oznámilo to alžírské ministerstvo zahraničí. O Kaddáfím, jehož sídlo v hlavním městě Tripolisu minulé úterý dobyli povstalci, se prohlášení ministerstva nezmiňovalo. Podle povstalců byl zabit Kaddáfího syn Chámis. Mluvčí rebelů označil ukrývání členů Kaddáfího rodiny za akt agrese. Podle USA nic nenasvědčuje tomu, že by sám Kaddáfí opustil zemi.

„Manželka Muammara Kaddáfího Safíja, jeho dcera Ajša a synové Muhammad a Hannibal v doprovodu svých dětí přešli v 08:45 (09:45 SELČ) přes libyjsko-alžírskou hranici do Alžírska,“ sdělilo ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení. S touto skutečností prý úřad seznámil šéfa OSN a vysokého představitele vzbouřenecké Přechodné národní rady Mahmúda Džibríla. Pokud je zpráva o Kaddáfího příbuzných pravdivá, budou vzbouřenci požadovat jejich vydání do Libye, aby tam stanuli před soudy.

Alžírsko v nynějším půl roku trvajícím konfliktu v sousední zemi zůstává neutrální. Povstalci ale Alžír obvinili z podpory Kaddáfího skoro 42 let trvajícího režimu.

Egyptská agentura MENA v sobotu s odvoláním na povstalce oznámila, že hranici z Libye do Alžírska překročilo šest vozů Mercedes. Spekulovalo se, že v nich mohli být vysoce postavení činitelé Kaddáfího režimu a možná i on sám. Alžírsko ale tuto zprávu důrazně popřelo.

Muhammad Kaddáfí
Zdroj: ČT24

Chámis byl možná zabit

O místě pobytu libyjského vůdce panují spekulace. Podle dnešní zprávy italské agentury ANSA by se mohl nacházet v lokalitě Baní Valíd asi sto kilometrů jihovýchodě od Tripolisu. Spolu s ním tam jsou i synové Saadí a Sajf Islám, uvedla italská agentura s odvoláním na nejmenované libyjské diplomatické zdroje. Další syn Chámis byl s nejvyšší pravděpodobností při ústupu do Baní Valídu zastřelen. O možné Chámisově smrti informovali povstalci, podle nichž asi zahynul při povstaleckém útoku na armádní kolonu asi 80 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu.

Lokalita Baní Valíd je považována za oddanou Kaddáfího režimu a jednu z bašt jednoho z nejpočetnějších libyjských kmenů Varfálla. V sobotu směrem na Baní Valíd mířila kolona 60 až 80 vozů, jež zřejmě ujížděla z dosavadní Kaddáfího bašty Syrty.