Noda se stal japonským premiérem

Tokio - Novým předsedou japonské vlády byl dnes podle očekávání zvolen dosavadní ministr financí Jošihiko Noda. Ve funkci nahradil Naota Kana, jehož obliba klesla na rekordně nízkou úroveň. Poslanecká sněmovna Nodu do funkce premiéra schválila většinou hlasů vládní Demokratické strany Japonska (DPJ).

Kan podal demisi v pátek po dlouhodobém poklesu své popularity. Vyčítalo se mu hlavně špatné zvládnutí situace po březnovém ničivém zemětřesení a přílivové vlně tsunami, které způsobily havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Čtyřiapadesátiletý Noda je známý jako finanční konzervativec. Na svém dosavadním postu už potíral stagnaci hospodářství, rostoucí státní dluh a rekordní růst jenu, který poškozuje japonské vývozce, protože to jejich zboží v zahraničí prodražuje.

Nový japonský premiér
Zdroj: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi

Pojďme se zapotit

Již v pondělí byl Noda zvolen předsedou DPJ. Jako premiér pak bude muset rozšířit záběr i na pokračující rekonstrukci po ničivém zemětřesení a tsunami, po němž stále žije mimo své domovy zamořené radiací ze zničené elektrárny na 100 000 lidí. „Pojďme se společně zapotit ve prospěch lidu,“ řekl Noda v pondělí po volbě šéfem strany. „To je mé upřímné přání.“

Noda je rozhodným zastáncem japonsko-amerického bezpečnostního spojenectví, které označil za „nezbytně nutné pro japonskou bezpečnost a stabilitu“. A jakkoli ocenil ekonomický rozvoj Číny, vyjádřil znepokojení nad rostoucí vojenskou silou této velmoci.