Počet obětí hurikánu Irene stále roste

Montpelier (USA) - Počet obětí hurikánu Irene, který se nad východním pobřežím USA přehnal o víkendu, stoupl na nejméně 46. Řada míst zůstává pod vodou a asi pět milionů lidí je bez dodávek elektřiny. Podle všeho si Irene vyžádala první oběť také v Kanadě, nad jejíž území se dostala v pondělí již jako tropická bouře. V Atlantiku se zformovala tropická bouře Katia, zatím není jasné, zda ohrozí pevninu.

Zatímco ve velkých městech, včetně New Yorku, hurikán nezpůsobil takové škody, jak se úřady obávaly, velmi tvrdě zasáhl některé méně obydlené oblasti - zejména severní část státu New York a Vermont. Statisíce lidí zde stále bojují se záplavami, stovky silnic zůstávají uzavřené, desítky mostů odnesla voda.

Guvernér vnitrozemského Vermontu, kde jsou tropické bouře ojedinělým jevem, záplavy označil za nejhorší za sto let. Živel si ve státě vedle rozsáhlých materiálních škod vyžádal také tři životy.

Miliony lidí ve 13 amerických státech jsou stále bez dodávek elektrické energie. Ve státě Connecticut zůstalo bez elektřiny 44 procent všech zákazníků, ve státě Rhode Island pak ještě o 19 procent více. Energetické společnosti upozorňují, že v některých případech bude oprava rozvodných sítí trvat i týden, nebo ještě déle.

Irene způsobila záplavy v Connecticutu
Zdroj: John Whitford/AP Photo

V Kanadě je bez elektřiny asi 165 000 zákazníků v Quebeku a další desetitisíce v Novém Brunšviku a Novém Skotsku.

Škody, které Irene způsobila v USA, se podle prvotních odhadů vyšplhají na sedm až deset miliard dolarů (116 až 166 miliard korun), což je o mnoho méně než při ničivém hurikánu Katrina v roce 2005. Tehdy dosáhly škody výše přes 100 miliard dolarů (1,66 bilionu korun).

V Atlantiku se zformovala tropická bouře Katia

V Atlantickém oceánu se utvořila tropická bouře Katia. Jde o 11. pojmenovanou bouři letošní atlantické sezony hurikánů. Katia se zformovala asi 855 kilometrů západo-jihozápadně od jižní části Kapverdských ostrovů a pohybuje se západo-severozápadně rychlostí 28 kilometrů za hodinu. Doprovází ji vítr o rychlosti kolem 65 kilometrů v hodině.

Meteorologové předpokládají, že nejpozději do čtvrtka by se Katia mohla přiblížit síle hurikánu. Zda může představovat nebezpečí pro pevninu, zatím není jisté.